Regimul Plahotniuc, pus la zid în Parlamentul European: „Cetățenii l-au susținut pe Năstase, iar oligarhul l-a blocat”

Imagine implicită

Anularea alegerilor din Chișinău riscă să lase Republica Moldova fără asistență macrofinanciară și sprijinul bugetar. „Este o decizie a unei justiții controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, iar autoritățile de la Chișinău sunt o piedică în calea ajutorului financiar din partea UE pentru cetățenii Republicii Moldova”, au spus-o tranșant mai mulți europarlamentari din diferite grupuri politice ale forului legislativ european.

Cristian Preda, PPE: Democrația în Republica Moldova e în pană. Vă mulțumesc că ați înțeles gravitatea situației. În ultimii ani, am fost ignorați, din cauza că grupul socialist a reușit prin diverse manevre să ascundă realitatea din RM. În spatele acestor manevre stă PSD din România care face jocul oligarhului Plahotniuc și regimul său. Ei sunt autorii deciziei de anula scrutinul de la Chișinău. Decizia nu a fost luată de instanță, ci de oligarh. Statul e acaparat de o persoană. La Chișinău justiția e folosită pentru a regla disputele politice.

 Andrei Năstase este unul dintre liderii opoziției proeuropene. A făcut din lupta anticorupție un obiectiv politic. Cetățenii l-au susținut, iar oligarhul l-a blocat. Îmi exprim solidaritatea cu protestatarii care au ieșit în stradă pentru a-și apăra votul. Trebuie să acționăm și noi și să cerem validarea alegerilor, organizarea alegerilor parlamentare credibile, investigarea fraudei bancare, revenirea la statul de drept.

Charles Tannock, Conservatorii și Reformiștii Europeni: Care e motivația acestei decizii ciudate? Andrei Năstase a fost implicat în eforturile pentru lupta anticorupție la nivelul cel mai înalt. Suntem îngrijorați de această decizie care nu-l îl lasă să-și asume funcția de primar al Chișinăului. Sprijinim solicitarea de a nu mai acorda asistență RM până când nu vor fi alegeri parlamentare recunoscute de observatorii internaționali.

Rebecca Harms, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană: După discuțiile avute cu opoziția și guvernul RM, voi porni de la premisa că în weekend vor fi mari proteste. Fac apel la guvernare să se asigure că oameni au dreptul la protest. Protestele sunt justificate. Anularea alegerilor au fost un șoc, nu doar pentru cetățeni, dar și pentru noi. Aș recomanda ca aceste alegeri să se repete cât se poate de repede. Sunt de acord cu majoritatea colegilor care au negociat rezoluția, când spun că Comisia Europeană ar trebui să suspende asistența macrofinanciară. Comisia de la Veneția să fie luată în serios. Trebuie să așteptăm să vedem dacă alegerile din toamnă vor fi organizate în mod democratic.

Knut Fleckenstein, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților: Îl felicit Andrei Năstase pentru rezultatul obținut. Este inacceptabil cum a fost tratat. Nu prea ne place să ne certăm cu judecătorii. De aceea în rezoluție trebuie să formulăm prudent lucrurile. Dacă există un grup în spatele acestei decizii, trebuie să clarificăm acest lucru. Cei care au făcut asta, au făcut un rău nu doar democrației, ci au trădat țara. O țară care era pe calea cea bună. Cei care protestează trebuie nu doar să fie protejați, ci trebuie să știe acest Parlament este alături de ei în stradă. Avem o diferență de opinie, nu credcă trebuie suspendată finanțarea, pentru că asta ar afecta cetățenii. Ne vom abține.

Petras Auštrevičius, Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa: În calitate de raportor permanent și un prieten al RM, este o deziluzie pentru mine. Sunt foarte trist. RM, care a fost prima din PE care a obținut regimul liberalizat de vize și a semnat Acordul de Asociere, azi e un stat sechestrat, guvernat de o elită netransparentă, ca o companie privată. Justiția e capturată.

Decizia de anulare a alegerilor e una cu adevărat absurdă. Apelul de venire la urne devinde de-odată ilegal. Sistemul bancar de asemenea e sechrestrat. Concetrarea mass-media, manipularea informațiilor… toate aceasta arată că viziunea proeuropeană este departe de realitate.

Sursa:jurnal.md