Regulamentul de achitare a compensaţiilor pentru îngheţurile din 2016, tergiversat la nesfârşit; Alexandru Slusari: „Dacă săptămâna viitoare nu va fi discutat la Guvern, vom recurge la proteste”
Guvernul Filip se laudă cu lucruri care intră în exerciţiile fireşti ale unui executiv, fapt care nu este motiv pentru osanale. O spune preşedintele interimar al UniAgroProtect şi vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, care consideră că, în mod normal, Guvernul ar fi trebuit să-şi ceară scuze în faţa fermierilor şi să dea asigurări că asemenea situaţii nu se vor repeta.
„Nu înţeleg de ce Guvernul, în special premierul Filip, se laudă cu lucrurile care intră în exerciţiile fireşti ale unui executiv. Să te lauzi cu faptul că, în sfârşit, au fost achitate datoriile faţă de producătorii agricoli care au aşteptat aproape un an?! Acesta nu este motiv de osanale. În mod normal, Guvernul ar fi trebuit să-şi ceară scuze în faţa fermierilor şi să dea asigurări că asemenea situaţii nu se vor mai repeta. Dumnealui, mai nu a cerut ordinul pentru acest lucru. Totodată Guvernul a trecut cu vederea mai multe lucruri care s-au întâmplat sau nu s-au întâmplat în anul 2016 în domeniul politicii agricole”, a declarat Slusari, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Totodată, vicepreşedintele PPDA a precizat că, în cazul în care la următoarea şedinţă a Guvernului nu va inclus pe agendă regulamentul privind compensaţiile pentru îngheţurile din 2016, pomicultorii vor ieşi la proteste.
„Ministrul Agriculturii a promis, la începutul lunii mai, şi a reiterat la începutul lunii septembrie, că pomicultorii vor primi compensaţii pentru îngheţurile din 26 şi 27 aprilie 2016. Livezile câtorva sute de agricultori din raioanele de nord au fost afectate atunci. Producătorii pomicoli aşteaptă aproape nouă luni realizarea acestei promisiuni. În această perioadă un copil poate să apară pe lume, dar un regulament care este gata din luna septembrie şi prevede nişte compensaţii foarte mici nici de cum nu poate fi aprobat de Guvern. Începând din octombrie are loc acest ping-pong între Ministerul Agriculturii, Departamentul Situaţii Excepţionale şi Cancelaria de Stat. Regulamentul nu este adoptat fără nicio explicaţie”, a spus Slusari.
„Noi am coordonat acest regulament în cadrul Ministerul Agriculturii în prima decada a lunii octombrie. Am convenit între noi să meargă aşa cum este doar ca agricultorii să primească aceşti bani până la finele anului, pentru că au făcut investiţii enorme. Ei aşteptau până la finele anului să primească aceste compensaţii. Până în prezent regulamentul nu a fost aprobat. Ieri prim-ministrul a menţionat că regulamentul va fi aprobat în viitorul apropiat. O să analizăm în următoarele zile care va fi evoluţia. Dacă regulamentul va fi inclus pe agenda următoarei şedinţe a Guvernului, atunci situaţia s-a hotărât. Dacă însă va continua tergiversarea, atunci vom recurge la protestele pomicultorilor. Probabil că vom fi nevoiţi să venim la Guvern”, a menţionat Alexandru Slusari.
Precizăm că la începutul acestei săptămâni mai mulţi fermieri au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile tergiversează procesul de acordare a compensaţiilor pomicultorilor care au avut de suferit în urma îngheţurilor din primăvara anului 2016.
Atunci cele mai mari pierderi le-au suferit pomicultorii din raioanele Briceni, Edineţ, Ocniţa, Donduşeni şi Râşcani, unde recolta a fost compromisă în proporţie de până la 90 la sută. Potrivit fermierilor, peste şase mii de hectare de livezi din nordul ţării au fost compromise în urma îngheţurilor. Pentru fiecare hectar este prevăzută o compensaţie între trei şi cinci mii de lei.
Sursa:jurnal.md