Deputații majorității parlamentare, membri ai Comisiei parlamentare de anchetă privind implicarea conducerii Î.S. ”Poșta Moldovei” în contrabanda cu anabolizante, a încercat să inducă în eroare martorii.

Agenția Moldnews a intrat în posesia unei înregistrări audio a martorilor, făcută în cadrul ședinței închise a Comisiei parlamentare de anchetă privind contrabanda cu steroizi prin intermediul Î.S. ”Poșta Moldovei”.

În cadrul audierilor, ex-directorul MoldATSA, Sorin Stati, care în perioada 2009-2010, a ocupat funcția de șef al Centrului de Prelucrare şi Transportare Poşta, a menționat că atunci când a aflat despre posibila contrabandă cu steroizi, s-a adresat MAI, dar și a ”efectuat o anumită rotație a acelor cadre, pe care le-a suspectat de implicare în aceasta”.

Totuși, deputatul-democrat Marcel Răducan a demonstrat o detașare totală față de subiectul discutat. Răducan s-a arătat nedumerit de faptul cum Stati, fiind absolvent al facultății de limbi străine,  a activat la Î.S. ”Poșta Moldovei” și MoldATSA, întreprindere cu responsabilități internaționale.

De altfel, în cadrul audierilor, unul din membrii comisiei (deputatul transfug Nae-Semion Pleșca) a mers și mai departe, acuzându-l pe Stati de implicare în contrabandă – ”într-un fel, reiese, că dumneata ești complice”. Acesta însă a fost întrerupt de președintele Comisiei, deputatul PLDM, Grigore Cobzac: ”sunt intimidări, adevărate intimidări”.

Ședința s-a încheiat cu replici dintre Răducan și Stati, care a considerat glumele deputaților necorespunzătoare: ”dle deputat, eu vă rog să glumiți, atunci când voi pleca. Eu înțeleg, că apărați interesele partidului și colaboratorilor, care ocupă funcții de răspundere”. Replica deputatului nu s-a lăsat mult așteptată – ”sunteți convins de ceea ce vorbiți? Nu credeți, că săriți peste cal?”.

Amintim că în aprilie, 2016, în Parlament a fost instituită o comisie de anchetă pentru investigarea activității Î.S. ”Poșta Moldovei”, dar și implicarea conducerii întreprinderii în contrabanda cu anabolizante, după ce fostul angajat al companiei, Sergiu Cebotari a declarat că în cadrul întreprinderii funcționează o schemă de transportare a substanțelor anabolizante în UE și SUA.

Președinte al comisiei a fost numit deputatul PLDM, Grigore Cobzac, vicepreședinte al comisiei – liberalul Vladimir Cernac, iar secretarul comisiei a fost numit deputatul Platformei Social-Democrate, Anatolii Zagorodnîi. Din componența comisiei fac parte socialiștii Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, comunistul Vasile Panciuc, democrații Vladimir Andronachi și Marcel Răducan, dar și deputatul Nae-Semion Pleșca.

Conform rezultatelor comisiei, opiniile deputaților s-au divizat, regăsindu-se în două rapoarte: unul este considerat principal, semnat de deputații majorității parlamentare, care nu a găsit nici o dovadă precum că ”Poșta Moldovei” transportă substanțe interzise, iar altul – de alternativă, semnat de deputații din opoziție, care susțin că aceasta nu este singura fărădelege admisă de întreprindere. Legislatorii din opoziție insistă deja de câteva luni asupra examinării rezultatelor activității comisiei, însă deocamdată fără succes.

Sursa:moldnews.md

 

https://youtu.be/S64GOYU3IKQ

(94 accesari)