Reîntregire prin cuvânt. Jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului au început colaborarea.
Buna colaborare între jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului va contribui la reîntregirea țării. Consiliul Europei a invitat la o conferință reprezentanți ai mediei de la Chișinău, precum și din raioanele de est ale Republicii Moldova. Scopul întîlnirii a fost de a stabili parteneriate, de a distruge conflictul, de a propune idei pentru dezvoltarea profesionalismului.
Pentru ca jurnaliștii din stînga și dreapta Nistrului să înțeleagă că există posibilitatea dezvoltării cooperării și consolidării încrederii, au fost invitați reprezentanți ai mass mediei din Cipru, Serbia și Franța.
„Rolul mass mediei într-o societate este destul de important. Ea previne conflictul și dezvoltă pacea, dezbate stereotipurile și impulsionează creșterea încrederii”, a afirmat Ambasadoarea Suediei în Moldova, Ingrid Tersman. Oficiala a vorbit despre democratizarea presei suedeze, depășirea stereotipurilor despre suedezi.
Franța și Germania au depășit principiile create de-a lungul istoriei și au instituit un canal media bilingv „ARTE”. Acest post unește prin cultură cetățenii celor două țări. Potrivit reporterului francez, Claire Stephan, democratizarea depinde de nivelul de cultură al fiecărui individ din societate. ”Aplanarea conflictului nu depinde doar de politiceni, dar pornește de la noi”, a afirmat Claire Stephan.
Și în Cipru se reușește combinarea programelor pentru ciprioții turci și ciprioții greci. Jurnalistul Michael Simopoulos a menționat că guvernul le susține proiectele, astfel încît societatea să fie asigurată cu informații.
Cristina Bobîrcă, coordonator de programe al CIJ a remarcat că oferă posibilitatea tinerilor din Transnistria să realizeze stagiul de practică în media din Chișinău. În urma unui concurs, studenții din stânga Nistrului de la jurnalism își aleg instituția media unde vor să practice, iar CIJ se face responsabilă de coordonarea cu presa autohtonă, oferă servicii de cazare și alimentare.
„Scopul nu este de a aborda subiecte politice, dar de a pregăti jurnaliști, de a face share la informație și experiența profesională”, a specificat George Saghin, director executiv al Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare, cu referință la training-urile de instruire pentru jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului în studiourile Publika TV.
Inițiativa de a întări colaborările cu jurnaliștii transnistreni va fi abordată într-un proiect, în cîteva luni, de către Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova.
În urma unui schimb de opinii, ziariștii din raioanele de est au recunoscut că „între noi nu sunt create barem simple discuții, nu mai vorbim de colaborare”. În acest sens, editorul-coordonator, Ludmila Barbă a sugerat să facă schimb de contacte, pentru a stabili niște relații colegiale și de amiciție.
Jurnaliștii de la Chișinău și-au manifestat indignarea față de așa-zisele autorități de la Tiraspol, care nu oferă imediat acreditări. Totodată, s-a propus ca să se retransmită programele în ambele maluri ale Nistrului.
Conferința a fost organizată de către Consiliul Europei, care susține proiectul „Măsuri de consolidare a încrederii între ambele maluri ale rîului Nistru”