usatiiJudecătoria Centru a emis un mandat de arestare pe numele primarului de Bălţi, în dosarul privind tentativa de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunţov. În acelaşi timp, Renato Usatîi a fost anunţat în căutare internaţională. 

Procurorii au cerut emiterea unui mandat pe numele lui Usatîi doar în baza mărturiilor făcute de Gorbunţov.

„Aceste adresări video, în care Usatîi explică de ce Plahotniuc se teme de mărturiile killerului Proca, chiar au luat forma procesuală de „probe” care ar indica asupra vinovăţiei lui Usatîi. Mai mult, în solicitarea procurorului nu se găseşte nicio aluzie asupra implicării personale a lui Usatîi la organizarea asasinării la comandă, în baza căreia, conform Codului de Procedură Penală, procurorul ar fi putut solicita reţinerea”, a comentat Usatîi.

Totodată, Renato Usatîi a publicat un fragment dintr-o convorbire telefonică cu un intermediar al killerului Vitalie Proca, bănuit că a tras Gorbunţov. Usatîi spune că anume de aceste detalii ale convorbirilor se teme Plahotniuc, pentru că arată determinarea lui Proca de a vorbi despre comanditarul omorului – Vladimir Plahotniuc, aşa cum spune intermediarul lui Proca.

Amintim că în martie 2012, bancherul rus stabilit la Londra, a fost împuşcat în faţa casei în care locuia. Chiar dacă a fost rănit, Gorbunţov a reuşit să intre în clădire şi să închidă uşa. Atacatorul a spart geamul uşii şi a continuat să tragă. În acel moment, el s-a tăiat, iar urmele de sânge i-au rămas. Gorbunţov a fost împuşcat de şase ori. Mai târziu, la locul faptei au fost găsite haina suspectului Proca.

În presa rusă au apărut informaţii potrivit cărora Proca a recunoscut că a fost eliberat din puşcărie la comanda lui Vladimir Plahotniuc. El le-ar fi mărturisit anchetatorilor ruşi că Plahotniuc l-a plătit pentru mai multe crime.

Proca le-a spus anchetatorilor ruşi cine e în spatele „amnistierii” sale – consăteanul său, Vladimir Plahotniuc (ambii sunt originari din Pituşca, raionul Călăraşi, iar părinţii lor au fost prieteni). Presa rusă mai scrie că Plahotniuc ţinea legătura cu asasinul Vitalie Proca prin intermediul lui Dorin Damir, conducătorul holdingului de pază „Argus”.

Sursa:jurnal.md

(26 accesari)