Renato Usatîi, dezvăluiri la Cabinetul din Umbră: Delegaţia RM la Adunarea Generală a Interpol din China ar fi organizat un banchet de milioane de lei

Imagine implicită

Delegaţia Republicii Moldova la Adunarea Generală a Interpol, care s-a desfăşurat în perioada 26 – 29 septembrie, la Bejing, China, ar fi organizat o recepţie la care au participat peste două mii de persoane. În acest mod autorităţile moldoveneşti au ales să prezinte candidatura şefului Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari, pentru funcţia de membru al Comitetului Executiv al Interpol, delegat pentru Europa.

Informaţiile au fost făcute publice de către liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în cadrul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

„În cazul celorlalte state, pentru a-şi prezenta candidaţii, cineva din serviciile speciale prezenta CV-ul acestora. Flăcăii noştri însă au organizat un banchet la care au fost hrănite peste 2 mii de persoane. Acum încerc să aflu cât a costat acest eveniment, cine a achitat şi această întrebare trebuie să i-o adresăm lui Jizdan. În China special au fost aduse peste trei tone de băuturi alcoolice. Au dat peste două mii de pachete cadouri funcţionarilor din alte state. E vorba de cheltuieli de ordinul milioanelor de lei”, a declarat Renato Usatîi.

„Chinezii au rămas şocaţi pentru că e vorba de o influenţare a deciziei, când după acest banchet ei îl propun pe Fredolin Lecari drept candidat la una din funcţiile importante din Interpol. În istoria Interpolului nicio ţară nu şi-a permis aşa ceva”, a adăugat Renato Usatîi.

Invitaţii Cabinetului din Umbră au avut păreri împărţite despre informaţiile lansate de liderul „Partidului Nostru”. „Nelămurirea mea este cum de cei două mii de participanţi au acceptat acele cadouri. Este ciudat că aceşti oameni venind din ţări unde rigorile sunt atât de mari în ceea ce priveşte integritatea şi au permis acest lucru. Mă mir că au acceptat acele daruri care pot fi interpretate ca o potenţială mită capabilă să influenţeze decizia lor de votare”, a comentat jurnalistul Dorin Scobioală.

De cealaltă parte, fostul viceministru de Interne Ghenadie Cosovan consideră că e vorba de o practică normală. „Este o tradiţie internaţională când cu ajutorul ambasadelor se organizează recepţii unde se duc tratative bilaterale. Lucrul acesta are loc după toate evenimentele”, a spus Cosovan.

Sursa:jurnal.md