Republica animalelor: Hiena, porcul şi lupul plângăcios // Editorial de Val Butnaru

Imagine implicită

Val Butnaru CabinetulAcum 70 de ani, George Orwell a scris „Ferma animalelor”. Adversar înverşunat al lui Stalin şi al practicilor dictatoriale din Uniunea Sovietică, Orwell sugera editorului francez să intituleze romanul „Uniunea Republicilor Socialiste a Animalelor”. O idee formidabilă! Perfect valabilă şi astăzi. Cu precizarea că în condiţiile noastre titlul unui eventual roman ar putea fi formulat şi mai simplu – „Republica Animalelor”.

În Republica Animalelor stăpânul adevărat este Hiena Perfidă. Staţi aşa, ar sări ca ars un cititor avizat. La Orwell e altfel! Da, e altfel, însă şi în Republică totul e altfel. Ştiu, cu acest lucru nu e de acord nici Porcul cel Bătrân. El, săracul, crede că mai poate, că mai este în stare să redevină liderul de pe vremuri. El mai dă cu copita. Grohăie şi bunculuieşte la treuca lui cu lături. Se uită fioros la animăluţele din propriul partid, poate-poate bagă frica-n toţi. Degeaba! Nimic nu-l mai poate salva. Hiena Perfida i-a luat locul pe neobservate, parcă. Fără scandal. Fără declaraţii patetice de la microfonul central. A procedat cât se poate de inteligent – a mituit toate animalele de la procuratură, de la anticorupţie şi de la instanţele de judecată. Le-a mituit, le-a filmat şi le-a avertizat. După care şi-a cumpărat un Iphone 6. De aur. Modest, aşa, nu ştiu cum. Doar vreo 5000 de dolari a dat pe el.

În această situaţie, infuzoriile bâlbâite din parlament sau din mas media mai cred în poveştile despre Porcul cel Bătrân viguros şi al naibii de mare strateg. Gata, s-a terminat! Din raţionamente politice Hiena Perfidă, susţinută de Lupul Plângăcios, îi mai permit Porcului cel Bătrân să mai grohăie la microfonul nr.3. Semn că timpurile de glorie n-au apus definitiv. În ceea ce-l priveşte pe Lupul Plângăcios nu mai e nimic de adăugat. Să ne lămurim, e vorba de Lup, înţelegeţi? Adică nu de Lupu care e Babuin Sexopatul, ci de Lupul Plângăcios. Clar, da? Încolţit de Hiena Perfidă, dar şi de Şacalul Parizian, Plângăciosul îşi trăieşte ultimele zile. Lui, ca şi Porcului cel Bătrân i se mai pare că nu e totul pierdut, că situaţia încă mai poate fi redresată. În zadar! A câta oară se uită la filmul Titanic, a câta oară priveşte îndelung cum se scufundă nava, dar nu trage învăţăminte.

Aşadar, această turmă de animale e clasa conducătoare a Republicii. Ei se află la guvernare. Ei fac legi şi le spun oamenilor ce e bine şi ce e rău pentru ei. La ce se pricep cel mai bine animalele din Republică? La furat. Asta în primul rând. În al doilea rând – la furat. Şi în cele din urmă – la furat şi la atacuri raider. Hotel Codru, insula La Izvor, Hotel Naţional, Victoriabank, Aeroportul, BEM, un miliard de euro care să ducă la prăbuşirea monedei naţionale. Credeţi că e greu să furi un miliard? Deloc! E suficient s-o suni pe Girafa Proastă de la Banca Naţională şi treaba e ca şi făcută. Cu atât mai mult cu cât Raţa Mută care, chipurile, e şi garantul Constituţiei, se face că nu vede nimic.

Ei bine, toate aceste animale se află la guvernare, dar în opoziţie cine-i? O, de-aţi şti ce specimene stau în ţarcul opoziţiei! Cel mai mare opozant e un animal cu un nume destul de rar întâlnit în ştiinţa de specialitate. Macaca-roşie-cu-stea-rubinie-n-fund, acesta este numele complet şi corect ştiinţific. Pe lângă această macacul se umflă în pene şi Papagalul cu Papion Galben. Păcat de papion! Uneori ai impresia că Porcului cel Bătrân i-ar sta mai bine cu această piesă vestimentară. Dar ce să-i faci? Fiecare animal cu garderoba lui. Cu stilul şi propria lui personalitate.

Întrebarea care se pune însă e alta – cât timp mai au de gând oamenii să suporte grohăitul animalelor care confunda grajdul cu Parlamentul şi Guvernul Republicii?

Sursa:jurnal.md