Republica Moldova ar putea să își „recupereze” fâșia Transnistreană în cooperare cu Ucraina

Imagine implicită

transnistria-650x250Retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria ar conferi mai multe șanse posibilitații de reintegrare a spațiului transnistrean sub autoritatea de drept a Republicii Moldova. Șansele sunt foarte mari, mai ales în contextul incidentului aviatic Malaysian Airlines MH17, când întreaga comunitate internațională este forțată să ia decizii tranșante față de Rusia, cu atât mai mult Ucraina. O cooperare conjugată între R.Moldova și Ucraina sprijinită activ de presiunea Comunității Internaționale pe problematica transnistreană ar putea duce la colapsul economic, financiar și militar al autoproclamatului stat nistrean. Primul pas și condiția sine-qua-non totodată, este forțarea trupelor ruse să părăsească regiunea transnistreană.

Ucraina examinează deja posibilitatea de a denunța acordul cu Rusia referitor la trupele de menținere a păcii din regiunea transnistreană, a declarat un diplomat militar pentru Itar-tass. Sursa a relatata că prin această măsură, autoritățile de Kiev intenționează excluderea pacificatorilor din raionele de est ale Republicii Moldova.

”După ce au eșuat încercarea lor de a obține excluderea Rusiei din Grupul de Cooperare Navală de pe Marea Neagră (BLACKSEAFOR), autoritățile de la Kiev au decis să încerce să-și ia revanșa pe un alt segment politicii sale anti-rusești. Acum, ei intenționează să solicite retragerea pacificatorilor ruși din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a declarat sursa citată.

Kievul ar putea tranșa „existența autoproclamtului stat nistrean” și prin aceasta  Moscova, având la îndemână pe  două două documente:

  1.  Acordul privind organizarea transportului militar interstatal,
  2.  Acordul privind tranzitul prin spațiului aerian ucrainean al unităților rusești staționate temporar pe teritoriul Republicii Moldova

*Denunțarea lor ar bloca practic atât rotația trupelor cât și aprovizionarea și suplimntarea lor în zona transnitreană a R.Moldova.(n.r.)

De aceea, potrivit diplomatului militar citat de Itar Tass, Rusia va fi nevoită să caute alternative pentru transportul militarilor – crearea unui coridor aerian care să evite Ucraina. Oficialul rus mai precizează că, în acest moment, Kievul este pregătit să accepte inițiativa României de modificare a statutului misiunii de pacificare din zona de securitate, din unul militar în unul civil, cu o participare internațională mai largă

Această propunerea este susținută inclusiv de  de executivul de la Chișinău

Partea ucrainiană invocă precedentul denunțării de către Rusia, în mod unilateral, în aprilie 2014, a Acordurilor care țin de Peninsula Crimeea, flota din Marea Neagră și Sevastopol.

sursa: rbnpress.info