Republica Moldova așteaptă gaz de la România până în septembrie

Imagine postare

gazoduct-300x169Republica Moldova va primi, cel târziu în 27 august, gaze de la România prin gazoductul Iași-Ungheni, la prețuri mult mai bune, crede premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

“Sunt convins că cel mai târziu în 27 august gazele din România vor trece Prutul şi sunt convins că la alte tarife, mult mai bune. Astfel, în practică vom vedea ce înseamnă diversitate, siguranţă energetică”, a spus Leancă în timpul unei întâlniri cu premierul român Victor Ponta în satul Sculeni, raionul Ungheni.

Guvernul de la Chișinău a anunțat la jumătatea lunii aprilie că speră la ajutorul României și Uniunii Europene în cazul în care Rusia va decide sistarea livrării gazelor către Republica Moldova.

„Speram ca lucrurile să nu meargă atât de departe, însă, dacă se va ajunge la stoparea gazelor, sperăm ca partenerii europeni să ne ajute”, a declarat Valeriu Lazăr, ministrul Economiei al Republicii Moldova.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis anterior o scrisoare oficială mai multor lideri din Europa în care a anunţat că Moscova ar putea reduce livrarea de gaze naturale prin intermediul Ucrainei, dacă această ţară nu va reuşi să îşi plătească sumele restante pentru importuri. „Noi garantăm respectarea în totalitate a obligaţiilor faţă de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei”, a spus preşedintele rus.

Oficialii Gazprom au anunțat astăzi că există riscuri în ceea ce privește tranzitul de gaze spre Europa prin Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

„În momentul de faţă o mare parte din livrările grupului Gazprom către consumatorii de gaze naturale din Europa depind de sistemul de conducte care tranzitează teritoriul Ucrainei, Belarus şi Moldovei. Putem ajunge la situaţia când Gazprom nu va putea evita o potenţială întrerupere a tranzitului de gaze prin teritoriul acestor ţări”, se arată într-un raport al companiei, citat de unin.net.

Compania amintește că au mai existat astfel de probleme și avertizează că în cazul unor probleme în Republica Moldova, Belarus sau Ucraina, Gazprom nu-și va onora angajamentele față de clienții europeni.

sursa: infoprut.ro