„Republica Moldova, în pericol real de izolare fără precedent din partea UE; Sperăm că partenerii noştri externi au învăţat lecţia Ucrainei”

Imagine implicită

Poziţia UE faţă de ultimul derapaj deschis antidemocratic al guvernării de la Chişinău va fi una crucială. În cazul în care faţă de „clanul” condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc s-ar aplica sancţiuni cu caracter individual, regimul ar fi gata să renunţe la modificarea abuzivă a sistemului electoral, crede liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

În paralel, spune Andrei Năstase, partidele de opoziţie autentică proeuropeană vor continua presiunea asupra guvernării, următorul protest masiv fiind preconizat pentru 17 septembrie.

„În unele Cancelarii occidentale, începând cu cea de la Bucureşti, continuând cu Bruxelles şi terminând cu Washington, unii decidenţi împărtăşesc falsa iluzie că doar Plahotniuc mai poate salva RM de pro-rusul Igor Dodon. Şi că pentru menţinerea RM orientată spre Vest trebuie plătit orice preţ, inclusiv un compromis imoral cu oligarhul-coordonator. În realitate, această atitudine este profund eronată şi nu corespunde realităţii. Nu Plahotniuc garantează orientarea Moldovei spre Vest. El este cel care a compromis grav şi pe termen lung acest vector. Plahotniuc este cel care a facilitat câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Dodon, folosind toate resursele administrative şi mediatice impotriva candidatului pro-european. Prin schimbarea sistemului electoral, el pavează drumul Socialiştilor spre victorie, la următoarele alegeri parlamentare”, a menţionat Andrei Năstase, într-un interviu pentru presa română.

Liderul DA a spus, în context, că Vladimir Plahotniuc nu doar că NU va menţine Moldova pe drumul său firesc către Occident, ci este tocmai persoana care va compromite definitiv orice proiect european la Chişinău şi va sfârşi prin a arunca ţara în braţele Uniunii Euroasiatice, exact aşa cum a încercat să facă Ianukovici.

„Noi sperăm foarte mult că partenerii noştri externi au învăţat lecţia Ucrainei, iar Moldova nu va plăti cu vieţile cetăţenilor săi pentru iluziile unor politiceni din Occident şi pentru aplicarea prea îndealungată a standardelor duble faţă de acest stat”, a adăugat Andrei Năstase.

Întrebat dacă mai e ceva de făcut pentru a face regimul să abroge noua lege electorală sau măcar de a împiedica unele efecte ale acesteia, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a declarat că „protestele masive şi continua informare a partenerilor din UE despre intenţiile reale şi mişcările politice ale Guvernării Plahotniuc-Dodon reprezintă mijloacele utilizate până acum şi cele care vor fi valorificate în continuare”.

„Din păcate, legea a fost votată intenţionat în perioada vacanţei instituţiilor europene. Dar a fost o reacţie foarte dură a două partide importante din Parlamentul European. După declaraţia liderilor Partidului Popular European şi Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa cu privire la posiblilitatea stopării oricărei finanţări din partea UE şi a posibilităţii reevaluării a Acordului de Asociere UE-RM, ţara noastră este în pericol real de izolare politică fără precedent din partea UE.

Acum este un moment important, aş spune crucial, în privinţa poziţiei UE referitoare la ultimul derapaj deschis antidemocratic al Guvernării din Moldova. În situaţia în care RM riscă să devină un stat izolat, dar şi în cazul în care faţă de clanul lui Plahotniuc s-ar aplica sancţiuni cu caracter individual, noi presupunem că regimul ar fi gata să renunţe la modificarea abuzivă a sistemului electoral. În paralel, partidele de opoziţie autentică pro-europeană vor continua presiunea asupra guvernării. Următorul protest masiv va fi pe data de 17 septembrie”, a punctat Andrei Năstase.

Sursa:jurnal.md