Republica Moldova, în pragul celui de al doilea exod al cetățenilor; Circa 45% din populația aptă de muncă vrea să plece din țară

Imagine implicită

Circa 45 la sută din populația aptă de muncă vrea să plece pentru hotare, în căutare unui trai mai bun. Cei mai ai mulți cetățeni care doresc să plece sunt din municipiul Bălți, pe locul doi situându-se Chișinăul, conform unui sondaj realizat de Compania „CBS-AXA”.

Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, în cadrul sondajului a fost analizată, pentru prima dată, situația privind emigrația în Republica Moldova. Astfel, s-a constatat că, un număr de aproape 45% din cetățenii apți de muncă vor să părăsească țara.

„Este vorba de al doilea val migraționist. Am realizat un sondaj, este primul sondaj realizat în Republica Moldova, în care am analizat migrația sub toate aspectele și am obținut o situație interesantă. Cei mai mulți cetățeni vor să plece din municipiul Bălți, iar pe al doilea loc este Chișinăul. În încercarea de a afla cauza, am constatat că vor să plece din țară circa 45% din populația aptă de muncă”, a declarat Ioniță în cadrul unui interviu pentru Sputnik.

Conform acestuia, dacă până acum oamenii plecau peste hotare din cauza sărăciei totale, acum aceștia sunt în căutarea unui trai mai bun.

„Până acum cei mai mulți au plecat de la sud, din satele și orășelele mici din centrul și nordul republicii. La prima etapă a migrației au plecat cei din sate și orașele micuțe. În Bălți și Chișinău numărul celor plecați era relativ mic, iar acum cei din aceste orașe vor să plece cel mai mult. Am ajuns la concluzia că, în etapa primului val de migrație oamenii au plecat din cauza sărăciei și disperării, pe când acum pleacă acei oameni care sunt în căutarea unui trai mai bun. Deci, acum omul nu pleacă din cauza sărăciei totale, ci pentru vrea să trăiască mai bine”, a mai spus Veaceslav Ioniță.

Deşi fenomenul migrației este bine cunoscut atât societății, cât şi autorităților, instituțiile abilitate nu pot oferi date exacte despre numărul moldovenilor care au plecat peste hotare ţării fie la muncă sau definitiv. Potrivit statisticilor oficiale, numărul celor plecați la lucru peste hotare a fost, la finele anului trecut, 315,4 mii de persoane.

Sursa:independent.md