Republica Moldova, ultima șansă
Poate că titlul intervenției mele vă sună dramatic. Însă, vă asigur că el nu este exagerat. Într-adevăr, Moldova mai are o singură șansă pentru a rămâne orientată spre Uniunea Europeană și a relansa reformele în conformitate cu Acordul de Asociere cu UE.
Această șansă depinde în mare parte de menținerea actualei legi electorale. Nu se limitează la ea, e nevoie de mai mult, dar începe cu ea. Această lege electorală în vigoare bazându-se pe principiul proporționalității, reflectă starea reală a societății noastre.
Multă vreme a funcționat împărțirea electoratului între pro-ruși și pro-europeni. În ultimii ani, însă, în condițiile adâncirii crizei economice și politice, a furtului miliardului, a consolidării regimului oligarhic, criteriul geopolitic a fost înlocuit cu polarizarea pro și anti-Plahotniuc.
După cum știți, Vladimir Plahotniuc este nu doar președintele Partidului Democrat din Moldova, partid care a obținut 15% la alegerile din noiembrie 2014, și care astăzi a realizat – prin corupere și șantaj – o majoritate în Parlament, ci și oligarhul care a pus bazele unui regim autoritar, prin controlul pe care-l exercită asupra instituțiilor statului. În primul rând, Plahotniuc și-a subordonat Justiția. Autoritatea judecătorească, adică sute de judecători și sute de procurori din Moldova, este controlată de oligarh pe verticală și utilizată ca bâta atât în afaceri cât și în politică. De asemenea, oligarhul controlează direct sau prin interpuși circa 85% din piața media și prin canalele de televiziune de maximă audiență promovează propaganda străină, dezinformează și linșează opoziția democratică. Controlează integral piața de publicitate, deci șansele ca publicații sau televiziuni alternative să supraviețuiască în Moldova sunt infime.
Și mai grav, Plahotniuc a compromis dramatic proiectul apropierii Moldovei de UE. Astăzi, procentul celor care vor orientarea spre Est a Moldovei este mai mare decât al celor care vor orientarea țarii spre Vest. Cu un raiting negativ de peste 90%, Plahotniuc pretinde de câțiva ani în fața cancelariilor occidentale că este garantul orientării pro-vest a Republici Moldova.
Realitatea este cu totul alta. Puterea lui Plahotniuc este construită pe corupție, pe șantaj, pe rețele criminale, pe controlul circuitelor de bani publici care ajung în buzunare private, adică pe opusul valorilor vest-europene. Cu toate acestea, controversatul oligarh și guvernul controlat de el de la Chișinău sunt sprijiniți, cel puțin asta e percepția publică în Moldova, de către cancelariile occidentale, în special de către București, pe motiv că ar apăra țara de „tancurile rusești”, la granița de est a UE.
Cei care cred asta, pierd din vedere un detaliu foarte important, anume faptul că Plahotniuc este cel mai bun agent al Moscovei, pentru că a sabotat ca nimeni altul parcursul european și a compromis dramatic chiar ideea europeană în Republica Moldova.
După ani și ani în care Moldova era numită la Bruxelles, “premiantul Parteneriatului Estic”, oamenii sunt mai săraci, corupția este generalizată, dezamăgirea a generat disperare producând o veritabilă depresie națională, iar exodul populației riscă să transforme Moldova într-un deșert.
*Trei sunt la număr scenariile posibile. Sistemul uninominal propus de Plahotniuc și partidul său. Al doilea – adoptarea sistemul mixt, promovat de Dodon și socialiști. Cum am menționat și cu alte ocazii, cred că acest sistem a fost deja ales de Plahotniuc și Dodon și el va fi promovat, în cele din urmă. Al treilea scenariu – menținerea actualului sistem electoral, cu îmbunătățirile de rigoare solicitate de societatea civilă și partidele pro-europene din opoziția extraparlamentară.
Argumentul celor care după ce au compromis orientarea pro-europeană vin astăzi și spun cancelariilor occidentale că modificarea sistemului electoral este singura șansă pentru ca forțele pro-UE să câștige poziții importante în viitorul Parlament este nu doar eronat ci de-a dreptul criminal.
Uninominalul și ca și sistemul mixt avantajează partidele mari, în primul rând tot Partidul Socialiștilor, anti-european și pro-rus. Este imoral și împotriva principiilor democratice ca să modifici abuziv sistemul electoral înaintea alegerilor, în condițiile în care controlezi o majoritate ilegitimă construită prin corupție și șantaj în jurul unui partid care potrivit tuturor sondajelor de opinie, nici măcar nu trece bariera electorală ca să intre în viitorul Parlament.
Singurul scenariu care oferă o șansă partidelor pro-europene și țării este menținerea actualului sistem electoral proporțional. În mod tradițional, în Moldova, cele două tabere, pro-est și pro-vest sunt relativ egale, diferența o face mobilizarea electoratului, iar prezidențialele au evidențiat rolul imens al excelentei noastre diaspore.
Acum, însă, electoratul pro-european nu se va înghesui să voteze cu PDM-ul oligarhului Plahotniuc, cu un raiting negativ de peste 90%, cel care a compromis ideea europeană în Moldova. Dar, alegătorii ar putea să iasă din casă și merge să voteze partide politice noi, pro-europene, conduse de lideri care au făcut dovada atașamentului lor pentru valorile democrației, statului de drept și s-au luptat cu regimul oligarhic. Nu întâmplător, candidatul comun al Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a acumulat în campania prezidențială peste 47% și împreună au acum peste 30% în sondaje.
PAS și PPDA s-au constituit în ochii electoratului moldovean și, sper că și în fața cancelariilor occidentale, într-o alternativă politică viabilă la actuala putere. Dacă vom înțelege că trebuie să lucrăm împreună, dacă nu vom face greșeli politice în următoarele luni, după alegerile parlamentare din 2018 vom putea pune bazele unei coaliții politice pro-europene. Pe baza acestui sistem electoral proporțional, ar putea intra în Parlament și alte formațiuni politice democratice și pro-europene. Condiția este ca să fie menținută actuala lege electorală.
Două linii roșii nu trebuie trecute de către forțele democratice și pro-europene: un NU hotărât colaborării cu forțele pro-ruse și cu oligarhul Plahotniuc, cel care a compromis vectorul european în Republica Moldova.
În concluzie, menținerea actualului sistem electoral, cu eliberarea din captivitate a Comisiei Electorale, a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, și curățarea listei alegatorilor ca și transparentizarea finanțării partidelor sunt condiții vitale pentru supraviețuirea Moldovei europene. În caz contrar, riscul câștigării alegerilor de către forțe pro-ruse este extrem de ridicat.
De aceea, sperăm într-o susținere decisivă din partea dvs, a Parlamentului european, a Comisiei și a Serviciului de Acțiune Externă. Fără ajutorul dvs, deriva Republicii Moldova este nu doar posibilă ci chiar probabilă.
* Andrei Năstase este președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Acest text a fost prezentat la Bruxelles, la 4 mai 2017, cu ocazia unei dezbateri organizate la Parlamentul European și dedicate respectării drepturilor omului în Republica Moldova.
Sursa:revista22online.ro