Anul acesta, Republica Moldova va primi granturi externe în valoare de peste 2,3 miliarde de lei, cu 8,4 la sută sau cu 182,5 milioane de lei mai mult față de 2013. Suma este prevăzută în bugetul de stat pentru 2014, aprobat recent de către Parlament.

Principalul donator pentru suport bugetar va fi Comisia Europeană, care va oferi Republicii Moldova 856 milioane de lei pentru implementarea reformelor sectorului energetic, justiției, sănătate, dezvoltarea sectorului rural, dar și suportul întru implementarea Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant în sumă de 58 milioane de lei din partea Guvernului României pentru cofinanțarea construcției gazoductului Iași – Ungheni.

Pentru proiecte finanțate din surse externe, donatorul principal al Republicii Moldova va fi Guvernul Statelor Unite. Din contul unui grant aprobat încă în 2010, vor fi valorificate mijloace financiare pentru realizarea proiectelor finanțate din surse externe în sumă totală de peste 1,1 miliarde de lei.

O pondere importantă o deține și Comisia Europeană. Din contul granturilor acordate de această instituție vor fi valorificate 944 de milioane de lei. Banca Mondială va acorda Republicii Moldova 77 de milioane de lei.

sursa: jurnal.md

(236 accesari)