Reuters: experții Comisiei de la Veneția consideră „inoportună” modificarea sistemului electoral în R.Moldova

Imagine implicită

Agenția Reuters relatează că planurile de schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova au fost considerate „inoportune” de către experți ai Comisiei de la Veneția.

Reuters scrie că aceste concluzii se conțin într-un document încă nepublicat oficial, pe care Comisia de la Veneția îl va examina pe 16 iunie. Dar spicherul democrat Andrian Candu, intervievat de agenție, a spus de pe acum că nu este de acord cu toate concluziile experților, iar coaliția majoritară va accepta doar unele recomandări tehnice, nu și pe cele care, în opinia sa, depășesc competențele experților Comisiei de la Veneția.

Potrivit documentului citat de Reuters, propusa schimbare a sistemului electoral ridică îngrijorări semnificative, inclusiv din cauza riscului ca membrii Parlamentului moldovean aleși în circumscripții uninominale să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie supusă influenței politice în timpul implementării reformei.

Din cauza acestor îngrijorări, a faptului că au existat puține consultări relevante pe tema reformei sistemului electoral, iar consensul în privința acesteia este limitat, „o asemenea schimbare fundamentală în actualul context politic din Moldova pare inoportună”, se mai spune în documentul citat de Reuters.

Pe 5 mai, Partidul Democrat și sateliții acestuia împreună cu Partidul Socialiștilor apropiat președintelui Igor Dodon au aprobat, în Parlament, în prima lectură, inițiativa trecerii la sistemul electoral mixt, în care jumătate din deputați ar fi aleși mai departe pe liste de partid, iar altă jumătate – în circumscripții uninominale.

Opoziția în frunte cu partidul PAS al Maiei Sandu și Platforma DA a lui Andrei Năstase, precum și mai multe organizații ale societății civile au spus că reforma are scopul să ajute democrații și socialiștii în alegerile parlamentare de anul viitor.

Parlamentul moldovean a trimis proiectul sistemului electoral mixt pentru expertiză Comisiei de la Veneția, cu numele ei oficial – Comisia pentru Democrație prin Drept, afiliată Consiliului Europei. Spicherul Andrian Candu a promis că proiectul nu va fi supus votului în lectură finală înainte de primirea avizului Comisiei.

Concluziile experților citate de Reuters nu au fost făcute public oficial, iar un purtător de cuvânt al Consiliului Europei, Panos Kakaviatos, a declarat agenției că nu poate comenta documente ajunse neoficial în mâinile presei.

În interviul pentru Reuters, spicherul Candu a spus că autoritățile de la Chișinău trebuie să lucreze cu Comisia de la Veneția, cu partenerii internaționali pentru a găsi consensul și a merge înainte cu schimbarea electorală.

Spicherul a mai spus că majoritatea parlamentară va saluta argumentele juridice și expertiza tehnică a Comisiei, așa încât să fie îmbunătățit sistemul electoral, dar nu va accepta „să se intervină în ceea ce noi considerăm opțiunea suverană a țării”. Unele recomandări ale experților, a mai spus el, le depășesc competențele. În asemenea cazuri, a spus Candu, „fie le vom neglija, fie vom lucra cu cei din Comisia de la Veneția pentru a-i convinge să-și schimbe părerea”.

Sursa:europalibera.org