Rebelii au instituit STAREA DE RĂZBOI în Donețk

Imagine postare

UAAutoproclamata Republică populară Donețk a instituit luni starea de război pe teritoriul său după reluarea ofensivei de către forțele guvernamentale ucrainene contra bastioanelor proruse din estul țării, informează Agerpres.

”Cu începere de la miezul nopții suntem în stare de război. Obiectivul nostru prioritar este să curățăm teritoriul nostru de forțele de ocupație”, a afirmat liderul regiunii separatiste, Denis Pușilin, citat de agențiile ruse de presă.

Pușilin a făcut acest anunț după ce ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a avertizat că operațiunile antiteroriste contra rebelilor vor fi reluate la finalul alegerilor prezidențiale de duminică.

„Alegerile s-au încheiat. Nu au reușit să le saboteze. Am câștigat. Acum trebuie să apărăm rezultatul”, a scris Avakov pe contul său de Facebook.

Câștigătorul alegerilor prezidențiale, miliardarul Petro Poroșenko, a afirmat că va angaja un „dialog direct” cu locuitorii din estul țării și a promis că va garanta folosirea limbii ruse cu statut oficial.

El a lăsat să se înțeleagă că ceremonia de învestire ar putea avea loc în Donbas, bazinul minier din estul Ucrainei care reunește cele două regiuni separatiste Donețk și Lugansk.

În același timp, el a exclus orice dialog cu membrii milițiilor insurgente, deși s-a arătat dispus să îi amnistieze pe cei care depun armele, cu condiția să nu fi comis infracțiuni grave după izbucnirea revoltei proruse la începutul lunii aprilie.

„Cei care doresc să transforme Donbas în Somalia, care nu apără drepturile și se pronunță pentru federalizare, care își arogă dreptul de a fura și a ucide, cu astfel de indivizi nu putem purta niciun fel de negocieri”, a mai afirmat președintele ales al Ucrainei.

Aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, a fost închis după un atac al separatiştilor proruşi, a anunţat un purtător de cuvânt al aeroportului.

„Mai multe persoane înarmate se află în faţa aeroportului şi altele sunt în interior”, a declarat Dmitro Kossinov, purtătorul de cuvânt al aeroportului.

El a adăugat că atacul a fost lansat de zeci de persoane, care s-au prezentat drept „reprezentanţi ai Republicii Doneţk”. Nu au avut loc confruntări armate, a mai afirmat purtătorul de cuvânt. Aeroportul a fost evacuat şi închis, iar zborurile anulate.

sursa: romanialibera.ro