RM pe agenda CALR al Consiliului Europei; Efectele anulării alegerilor, presiunile PD și folosirea resurselor administrative

Imagine implicită

Un raport privind Republica Moldova va fi audiat un cadrul celei de-a 35-a sesiuni a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din cadrul Consiliului Europei, care va avea loc în perioada 6 – 8 noiembrie la Strasbourg.

Raportul va prezenta concluziile și recomandările experților structurii europene cu privire la organizarea alegerilor locale din 2018, din Republica Moldova.

Potrivit observatorilor de la Consiliul Europeni, mediul de campanie electorală a fost caracterizat de lipsa de condiții egale pentru toți candidații. În special, delegația Congresului a fost informată despre cazurile de utilizare abuzivă a resurselor administrative, plângerile privind încălcarea finanțărilor de campanie și lipsa unui acces echitabil la mass-media pentru toți concurenții.

Delegația Congresului recomandă implementarea unor politici pentru a asigura reprezentarea corectă a populației locale în alegerile locale, precum și pentru a îmbunătăți acuratețea listelor electorale și pentru a reglementa mai bine utilizarea echipamentului video în secțiile de votare.

În plus, decizia luată la 19 iunie 2018 de către Curtea de la Chișinău de a invalida rezultatele alegerilor locale din Chișinău (care a fost susținută atât de Curtea de Apel Chișinău, cât și de Curtea Supremă de Justiție) a ridicat întrebări cu privire la proporționalitatea și transparența instanțelor.

„Anularea rezultatului alegerilor din 3 iunie 2018 a alimentat incertitudinea și frustrarea în rândul populației și la lipsa de încredere în instituțiile statului”, se spune în raport.

În cadrul misiunii de evaluare electorală, reprezentanții din mai multe partide politice, aleși locali și societatea civilă au informat observatorii de la Consiliul Europeni despre exercitarea presiunilor asupra primarilor și consilierilor, dar și asupra deputaților, urmărirea penală, procedurile judiciare și influența afacerilor pentru a-i face să își schimbe apartenența la partid și să treacă de partea puterii.

În acest context, a fost exprimată în mod repetat suspiciunea cu privire la implicarea actualului președinte al PD, Vladimir Plahotniuc, se mai spune în raportul Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din cadrul Consiliului Europei.

Sursa:jurnal.md