RM ratează 28 de milioane de euro pentru că autorităţile au mimat reforma justiţiei; Plăţile pentru alte patru sectoare au fost puse în aşteptare

Imagine implicită

Uniunea Europeană anunţă că NU va mai transfera 28 de milioane de euro pentru a susţine reformele în sectorul justiţiei din Republica Moldova. Şi asta pentru că autorităţile de la Chişinău „au arătat un angajament insuficient” pentru a reforma acest sector.

„UE a urmărit cu atenţie procesul de implementare a reformelor şi a notat că autorităţile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiţiei în anii 2014 şi 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor şi a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient”, se spune într-un comunicat de presă al Delegaţiei UE la Chişinău.

Acest lucru înseamnă că autorităţile din Republica Moldova nu au îndeplinit condiţiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiţiei, în valoare de 28 milioane de euro. Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE, precizează Delegaţia UE în ţara noastră.

„UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetăţenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătăţesc direct viaţa moldovenilor”, a declarat Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko.

Totodată, UE a pus în aşteptare plăţile pentru suportul bugetar din alte patru sectoare, iar data la care vor fi făcute plăţile va fi clarificată în timp util.

Sursa:jurnal.md