RM, una din țintele agresiunii informaționale rusești, după Ucraina

Imagine postare

start_1169884Republica Moldova este una din țintele propagandei rusești, în condițiile în care Serviciul de Securitate al Ucrainei a demonstrat că posturile de televiziune rusești folosesc tehnici de manipulare interzise la nivel internațional. Declarațiile au fost făcute de experții invitați în Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„Canalele rusești formează în Republica Moldova mentalul colectiv în condițiile în care Republica Moldova este una din țintele viitoare ale acestei agresiuni care poate să se extindă. Este nevoie de o analiză a Consiliului de Securitate, bazată pe expertize. În baza recomandărilor Consiliului de Securitate, Parlamentul trebuie să ia o decizie în baza căreia spațiul informațional al Republicii Moldova trebuie să fie protejat. Noi, Republica Moldova, foarte ușor putem să luăm locul Crimeii”, a declarat directorul Centrului de analize „Politicon”, Anatol Țăranu.

„Noi deja face parte din asta. Ultimele sondaje de opinie care arată că mulți dintre moldoveni consideră că Rusia a avut dreptate atunci când a intervenit în Crimeea demonstrează că trebuie să avem grijă de spațiul nostru informațional”, Victor Ciobanu.

În aceste condiții, spun analiștii politici, este imperios ca autoritățile Republicii Moldova să ia o decizie cu privire la protejarea spațiului informațional.

„Într-o situație de o posibilă agresiune militară sau anumite acțiuni de destabilizare de proporții din partea anumitor forțe se introduc anumite limite. În anumite circumstanțe trebuie să se limiteze transmiterea unor canale care promovează și sunt folosite ca armă împotriva Republicii Moldova. Președintele trebuie să ia o decizie la sesizarea Consiliului Suprem de Securitate”, a menționat analistul politic Nicolae Chirtoacă.

„Nu putem să închidem canale, dar cele rusești nu e neapărat să rămână pe butonul numărul 1, pot fi trecute în cablu de rând cu celelalte canale. Totodată se fac bani pe spatele acestor canale străine. S-ar putea lua o hotărâre ca posturile străine să fie transmise integral, fără a putea difuza și publicitate acolo”, a mai spus editorialistul Victor Ciobanu.

Amintim că Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a constatat că posturile de televiziune din Rusia utilizează „cadrul 25” în știrile care reflectă evenimentele din Ucraina. SBU a demonstrat câteva fragmente de știri de la posturile de televiziune rusești privind evenimentele din Ucraina, care în momentul stop-cadrelor au inscripția vizibilă „Ucide bandiții”, „Sectorul de Dreapta omoară”, „Sectorul de Dreapta – reprimatori ”, „Garda națională- criminali”.

sursa: jurnal.md