România, CEA MAI ÎNFLORITORE activitate de transplant din lume! „MOTORUL” din spatele succesului

Imagine postare

18_transplant_Lib_e99b3f8889Mediatizarea donării de organe şi înfiinţarea a 35 de posturi de coordonatori regionali de transplant, prin ordin de ministru, au contribuit la succes răsunător.

România a intrat în rândul ţărilor cu „număr cu trei cifre” de donatori, ceea ce înseamnă că transplantul a devenit o procedură de rutină în țara noastră. Zilele trecute, au fost prelevate organele celui de-al 103-lea donator în moarte cerebrală, iar până la sfârşitul anului, medicii se aşteaptă ca numărul acestora să ajungă la 150. Succesul se datorează în primul rând celor 35 de coordonatori de transplant din toata ţara, numiţi prin ordin de ministru în luna decembrie a anului trecut. Până la acel moment, erau doar şase coordonatori în toată țara.

„Autorii morali” fac voluntariat

Sute de transplanturi de ţesut, 200 de transplanturi de măduvă şi 81 de ficat, sunt doar câteva dovezi ale succesului. „Până la sfârşitul anului, România va fi ţara cu cel mai mare procent de creştere a activităţii de transplant din Europa şi, cel mai probabil, din lume”, a declarat coordonatorul naţional pe transplant, Victor Zota.

Medicii coordonatori, alături de anestezistul care identifică potenţialul donator şi pune diagnosticul de moarte cerebrală, este un pion extrem de important. Acestuia îi revine sarcina ingrată de a vorbi cu rudele decedatului şi de a obţine acordul scris pentru prelevare. Coordonatorii nu primesc, deocamdată, decât recunoaştere publică, nefiind plătiţi în plus pentru această activitate. „De la anul, sperăm să se rezolve”, a declarat şi directorul ANT, Dan Luscalov.

Şi profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, spune că tendinţa de creştere a numărului de donatori se vede mai ales la transplantul de ficat. Anul acesta au fost efectuate 81 de operaţii, iar până la finalul anului se aşteaptă ca numărul acestora să treacă de 100. „Faptul că Ministerul a acoperit finanţarea pentru toate aceste operaţii este un stimulent pentru activitatea de transplant”.

3.000 de vieţi au fost salvate cu ajutorul transplantului, din 2006 până în prezent. Alţi 3.645 de bolnavi se află pe listele de aşteptare.

Sursa: evz.ro