România naivă // Editorial de Val Butnaru

Imagine implicită

Val ButnaruTot mai mulţi oficiali şi analişti politici de la Bucureşti încep să înţeleagă care e starea de lucruri adevărată la Chişinău. Şi totuşi, mai auzim suficiente voci ale unor oficiali şi analişti naivi, care ne recomandă cu tărie ca între Federaţia Rusă şi Plahotniuc să-l alegem pe Plahotniuc.

Ei ne recomandă pe bune să-l acceptăm pe liderul unei grupări criminale, investigat de Interpol, pe hoţul care a furat miliardul, pe mafiotul care are la dispoziţie propriul său serviciu de spionaj şi care şi-a subordonat procuratura, instanţele de judecată, audiovizualul, poliţia, băncile în frunte cu BNM, pe proxenetul care i-a filmat pe mulţi oficiali de la Chişinău şi de la Bucureşti în ipostaze compromiţătoare şi care plăteşte din gros ziarişti de la Chişinău şi de la Bucureşti ca să-i lustruiască imaginea.

Oare cum ar reacţiona oficialii şi analiştii naivi dacă, la rândul nostru, le-am recomanda să declanşeze o campanie în sprijinul lui Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu? Chiar le recomandăm pe bune să-l aleagă pe Vântu în funcţia de prim-ministru şi pe Voiculescu – preşedinte al României. Presupun că prietenii noştri de la Bucureşti s-ar scandaliza peste măsură. Ştiţi de ce? Fiindcă acest lucru i-ar viza direct. Le-ar afecta nemijlocit activitatea social-politică şi viaţa personală.

Ca să înţeleg, candidaturile lui Vântu şi Voiculescu nu vă convin? Şi atunci, cu ce drept ni-l băgaţi pe gât pe Plahotniuc?

Apropo de Federaţia Rusă şi guvernul pro-european al lui Filip Morris. Acest guvern a fost votat de 14 deputaţi comunişti care au declarat tranşant că urăsc UE. Chiar să nu înţelegeţi că un kgb-ist sovietic la cap ca Reşetnicov nu se va sacrifica pentru integrarea europeană a RM?

Pericolul rusesc nu trebuie subestimat în niciun caz, de acord. Dar şi să te prefaci că nu vezi cum Plahotniuc menţine regimul de ocupaţie rusesc tot nu e bine. Partidul Democrat este singura formaţiune de la Chişinău care a semnat un acord de colaborare şi prietenie cu partidul lui Putin, „Edinnaia Rossia”. Televiziunile lui Plahotniuc transmit zilnic propaganda antieuropeană a Kremlinului. Zilnic milioane de moldoveni sunt otrăviţi de minciunile putiniste. Pentru aceste merite preşedintele Timofti l-a decorat pe interlop cu Ordinul Republicii. Îi reamintesc lui Timofti că acum patru luni am declarat public că renunţ la Ordinul Republicii în semn de protest faţă de acest gest scandalos. Îl rog să reacţioneze măcar acum, în cel de-al doisprezecelea ceas.

Oficialii şi analiştii naivi strâmbă din nas că Andrei Năstase organizează proteste în comun cu Dodon şi Usatîi. Recunosc, această imagine îmi provoacă o durere insuportabilă. Consider că asta e o greşeală tactică. Dar sunt necesare câteva precizări:

1. Decizia în cauză a luat-o nu Năstase, dar Forumul civic.
2. Platforma DA nu s-a dezis şi nu se va dezice niciodată de vectorul european şi românesc.
3. Această alăturare va dura mult mai puţin decât îşi imaginează naivii.

Şi în cele din urmă, ar fi de spus că dacă alegerile anticipate nu vor avea loc acum, peste trei ani Dodon şi Usatîi vor câştiga majoritatea constituţională în Parlament. Asta sugerează logica sondajelor pe care le consultăm cu groază la fiecare trei luni de actuală guvernare europeană. Şi când se va întâmpla asta, cine îşi va asuma răspunderea? Oficialii şi analiştii naivi? O, nu! Ei vor spune că, pur şi simplu, şi-au dat cu părerea, atâta tot! Iar vina e a Platformei DA, fiindcă n-a insistat asupra alegerilor anicipate. Pentru a câta oară în istorie, tot basarabenii vor fi de vină…

În final, aş vrea să le propun, – nu, nu celor naivi – ci oficialilor responsabili de la Bucureşti să aplice legea şi să transmită în instanţă dosarul penal al lui Plahotniuc-Ulinici pentru încălcarea legislaţiei privind dubla identitate. Băgaţi-l la puşcărie şi la Chişinău se va instala liniştea. Va dispărea imediat pericolul rusecc, teroriştii de la Bălţi, deciziile judecătoreşti la comandă, terorismul mediatic, sifonarea miliardelor din bănci.

E atât de simplu să rezolvaţi ecuaţia basarabeană! Mult mai simplu decât îşi imaginează oficialii şi analiştii naivi.
Val BUTNARU