Românii au inventat sângele artificial. Presa franceză: „A crea sânge în ţara lui Dracula ar putea reprezenta un clişeu”

Imagine postare

singe artificialCercetătorii români au creat sânge artificial dintr-un compus sanguin provenit de la anumite nevertebrate marine, informează publicaţia franceză Le Nouvel Observateur.

Potrivit cotidianului francez, a crea sânge în ţara lui Dracula ar putea reprezenta un clişeu. Totuşi, acest lucru nu a oprit echipa de cercetători români, care a creat sânge artificial pe bază de hemeritrină, o moleculă ce transportă oxigenul în sângele anumitor viermi marini.

Aceste sânge poate fi utilizat pentru anumite cazuri de transfuzie, invenţia românilor putând salva milioane de vieţi.

Una dintre soluţiile pentru a face faţă scăderii donărilor de sânge o constituie fabricarea de sânge artificial, capabil să îndeplinească aceleaşi funcţii ca şi fluidul care circulă prin venele oamenilor.

Sângele fabricat de echipa română pe bază de hemeritrină pare să fie eficace. Cel puţin, potrivit primelor teste realizate pe rozătoare şi pe celule de sânge din cordonul uman.

Cercetătorii speră să realizeze, în anii următori, teste clinice pe om. Ei estimează că acest nou produs ar putea acoperi necesităţile de sânge în situaţii de urgenţă.

Profesorul Radu Silaghi, cel care a creat această substanţă, este convins că, în câţiva ani, după obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare, substanţa va putea fi folosită în spitale.

Sursa: antena3.ro