Românii din Serbia se unesc pentru a câștiga majoritatea în consiliul național al românilor
Inițiativa Românilor din Serbia s-a reunit la Pancevo, în Voivodina, pentru a transmite cel mai direct și limpede semnal că vor să formeze o coaliție unită care să atace alegerile pentru Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia (CNMNRS), unde vor să ocupe cât mai multe locuri. La conferința de presă, reprezentanții IRS au subliniat că trebuie încheiată manipularea legată de existența a două consilii care să reprezinte aceeași minoritate și că vlahii trebuie să se declare ceea ce sunt ei cu adevărat, adică români.
Președintele IRS, Boian Bărbuță, spune actuala conducere a CNMNRS nu reprezintă interesele tuturor românilor din Serbia și diferența dintre românii din Timoc și cei din Voivodina trebuie să înceteze.
Noua conducere al Inițiativei Românilor din Serbia, a susținut, la finele săptămânii trecute, o conferință de presă inedită la sediul Primăriei din Pancevo – Voivodina. Este cea de-a doua conferință, după ce prima a avut loc la Donji Milanovac, în Timoc, pe 22 martie 2014. În mod simbolic, IRS a dorit să arate că românii din Timoc sunt la fel ca și cei din Voivodina și că doar dacă vor fi uniți vor putea să câștige la alegeri cât mai multe locuri în CNMNRS. De altfel, evenimentele consumate la Pancevo și Donji Milanovac sunt momente istorice, deoarece pentru primaoară se dorește determinarea comunității românești din Timoc să se unească cu cea din Voivodina și să nu mai voteze pentru celălalt consiliu, denumit Consiliul Național al Minorității Naționale a Vlahilor din Serbia, deoarece acesta nu are legitimitatea conferită de existența unei minorități naționale care să aibă vreo legătură cu țara mamă – România. „Românii din Serbia au fost împărțiți în două, prin manipulare, astfel încât cei din Voivodina să se numească români și să aibă un consiliu românesc, iar cei din Valea Timocului să se numească vlahi și să aibă un consiliu vlah. Acum trebuie să terminăm cu această falsă împărțire să vorbim cu mândrie despre românii din Serbia, adică de aproape 400.000 de români!”, spune președintele IRS – Boian Bărbuță. El mai spune, de asemenea, că inima Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia nu mai trebuie să fie orașul Novi Sad din Voivodina, ci trebuie să se împartă între orașul Vârșeț din Voivodina și orașul Bor din Valea Timocului. În această notă, ofensiva IRS pentru promovarea valorilor minorității românești unite din Serbia va continua cu deschiderea a două birouri, unul în Voivodina – la Vârșet, iar altul la Bor – în Timoc. La conferința de presă, Boian Bărbuță a fost însoțit de vicepreședinții IRS Juga Georgevici, Svetlana Nikolin și Lucian Danilov, precum și de doi membri ai consiliului de conducere: Bilijana Bugarinovici și Nikola Vucinici.
„Vrem să câștigăm alegerile și să cerem României cetățenia dublă!”
Boian Bărbuță, președintele IRS, a explicat pe larg ce probleme grave are în acest moment minoritatea românească și de ce este nevoie ca această să își găsească un drum către afirmarea identității, prin consolidarea unui nou consiliu românesc, mai dedicat românilor și mai puternic, mai transparent și mai sincer cu românii din întreaga Serbie: „Este vorba de acea sinonimie român – vlah, dar sub aceasta se ascunde împărțirea artificială în două minorități. După 200 de ani noi vrem să schimbăm această anomalie și toate acțiunile noastre se concentrează acum spre momentul alegerilor din toamnă. În acest moment noi nu avem nici un reprezentant în CNMNRS și dacă vom reuși să ne trimitem acolo reprezentanți, așa ne vom putea apăra mai bine interesele neamului nostru românesc. În acest moment statul sârb a făcut două consilii și spune că unii sunt vlahi, alții români și atunci e mare diferență între noi. În acest moment e o situație grea pentru neamul nostru, adică se spune că românii sunt în Banat, iar vlahii în Timoc, dar noi vrem să schimbăm asta, să facem un progres în neamul românesc. Ce este grav pentru neamul nostru românesc e că în acest moment conducerea CNMNRS nu are bune legături cu țara mamă. IRS este născută ca o idee încadrată în strategia senatorului român al Diasporei, Viorel Badea elaborată cu 10 ani în urmă. Primul pas e să ne unim și să câștigăm alegerile, al doilea pas este să câștigăm de la țara mamă cetățenia dublă, ceea ce e mai important pentru neamul nostru românesc, pentru că așa ne identificăm, cu cetățenia dublă nu ne mai numără ca valahi și atunci se va stopa manipularea din acest moment. În momentul în care vom avea cetățenie dublă, putem arăta că suntem români și din punct de vedere statistic, iar la Bruxelles se va ști exact această statistică”.
„Se face prea mare diferență între românii din Timoc și cei din Voivodina!”
Președintele Bărbuță a mai precizat: „IRS, pe care o reprezint, a întins mâna la toți liderii, la toți românii care sunt importanți pentru neamul românesc, la experți care să ajute la dezvoltarea legăturilor economice dintre România și Serbia, pentru că noi în acest moment am pierdut legătura cu țara mamă, în segmentele de cultură și informație, în acest moment în Voivodina românii sunt mai liberi, aici există presă românească, în Timoc nu sunt medii în limba română, nu putem ține conferințe la Primărie, ușa e încuiată, singura presă în limba română este o emisiune numită „Paleta”, de la TV Bor, retransmisă de la TV Voivodina și asta cu mare greutate după negocierile dintre România și Serbia. Învățământul e liber aici, în Timoc se fac mari presiuni ca părinții să nu dea copiii să învețe limba română, din păcate toată colaborarea este doar între Ministerul Educației din Serbia și CNMNRS, organizațiile nu comunică cu Ministerul Educației, toate astea sunt controlate de CNMNRS, legea spune că doar ei pot coordona asta. Noi acum vrem ceva să schimbăm, este un factor important e CRS care e mai veche organizație și sper că putem colabora cu ei la aceste alegeri”.
„Inima românismului nu este doar la Novi Sad!”
„Vreau să mai spun că inima românilor nu e la Novi Sad, unde e sediul CNMNRS, ci este la Vârșeț și Bor. În Timoc sunt 156 de localități românești, care după 200 de ani se află fără școli, fără drepturi, sunt identificați doar ca un grup folcloric, ciudații aceia care joacă pe scenă, dar nu au nevoie să își păstreze limba, se vrea să se arate că limba e vlahă, că nu avem legătură cu românii, vor să facă un alfabet nou, un neam nou, cu alfabetul chirilic și la urmă, ca o și mai mare manipulare, consiliul vlah spune că mama țară a vlahilor e Serbia. Întrebarea IRS către Guvernul Serbiei este cum poate recunoaște un consiliu unde este mama țară Serbia, în Constituția țării acesta poate fi numit doar grup etnic. Constituția Serbiei nu recunoaște grupuri etnice, ci doar minorități. Legea europeană spune că minoritățile trebuie să aibă o țară mamă. Este important dacă ne unim la aceste alegeri, dacă arătăm forță, pentru ca la alegerile viitoare să avem și noi unul sau doi deputați în Parlamentul Serbiei, rog țara mamă să ne ajute și să nu uite că aici trăiesc peste 300.000 de mii de români. IRS spune clar că vrem să facem o coaliție după alegeri cu alții, nu cu cei care conduc acum consiliul românesc.
„Nu există români și vlahi, ci doar ROMÂNI!”
Bărbuță explică mai departe și faptul că diferența artificială dintre români și vlahi trebuie să înceteze. „Am avut o masă rotundă aici la Pancevo, am avut discuții cu mai mulți și suntem deschiși colaborării cu toate organizațiile și vedem cum putem să ne unim toți. Vom merge să deschidem două birouri în Vârșeț și Bor și vom organiza manifestări culturale, paralel se lucrează în Timoc pentru înscrierea pe listele electorale. Ca procedură încercăm să îi determinăm pe cei care erau la vlahi să se înscrie oficial la primărie la minoritatea românească, pentru că ei sunt români. Lista pe care vom participa este o listă comună pentru Consiliul Românilor din Serbia, nu se face diferență între Timoc și Voivodina, pentru noi e un moment istoric acela că participăm prima oară la alegerile acestea pentru CNMNRS. Pentru noi nu este nicio diferență între românii din Banat și cei din Timoc, este o manipulare care vrea să demonstreze că sunt două minorități, când de fapt e doar una singură. Noi IRS nu facem diferențe, toți sunt români, și românii și vlahii. Statisticile făcute la recensământ sunt false, nu reflectă realitatea, la acea vreme, nimeni nu a întrebat omenii în limba română. Conform unei statistici false, în Timoc sunt oficial doar 2400 de români, însă adevărul va ieși la iveală în toamnă, atunci se va vedea că suntem mulți. Deși este obligat să ajute minoritatea românească din Timoc, CNMNRS nu a făcut acest lucru, nici măcar un abecedar nu au dat la copiii aceia, se fac tot felul de presiuni asupra lor și tot felul de jocuri”, a declarat Boian Bărbuță la conferința de presă de la Pancevo.
„Nu există limba vlahă!”
„În ceea ce privește așa zisa limbă vlahă, nu există această limbă, ci doar cursuri de Vorbirea Vlahă, ei au încercat să legitimeze limba vlahă la Academia Serbiei, dar acest organism nu a legitimat o asemenea prostie. Atunci ei s-au găsit să facă un alfabet ciudat și acum vor să facă ceva ce este absurd. Iar ca o stupizenie, la Podgorac, acolo unde noi am cerut limba română, s-au introdus cursuri de limba chineză, adică orice să fie acolo, numai română nu!”, mai spună Bărbuță.
Puncte de vedere
Boian Bărbuță, președintele IRS: „În acest moment reprezentanții CNMNRS nu apără interesele românilor, la toate convorbirile pe care le-a avut România cu Serbia, ei nu au apărat interesele românilor, ei spuneau doar că există ceva români în Timoc, Daniel Petrovici nu are nicio legătură cu țara mamă, nu a participat niciunde la nicio întâlnire din România, noi nu mai vrem astfel de oameni, vrem altfel de oameni să conducă CNMNRS, oameni care să simtă românește, lui îi pasă doar ca în Timoc să fie consiliul valah, iar în Voivodina să fie consiliul românesc”.
Lucian Danilov, originar din Dolovo – Voivodina, vicepreședinte IRS: „Lucrez la Casa de Cultură din comună, am recunoscut programul IRS, cred și sper că și cu angajamentul meu pot face mai mult pentru apărarea drepturilor românilor din Serbia!”.
Juga Georgevici, origina din Brestovac, vicepreședinte IRS: „A venit timpul ca și noi românii din Valea Timocului să spunem cu curaj și bucurie că suntem români. A venit timpul să nu mai existe români din Banat și români din Timoc, ci numai români din Serbia, pentru că suntem cu toții români”.
Svetlana Nikolin, politolog și jurnalist din Voivodina, vicepreședinte IRS: „Consider că a venit timpul ca românitatea să își spună cuvântul și să își demonstreze forța pe aceste meleaguri. Este un moment istoric, când ni se oferă posibilitatea pentru unirea tuturor celor care simt românește și care sunt români pe aceste meleaguri. Nu poate exista manipulare în domeniul lingvistic, aceasta e o știință exactă, limba este problema acestei științe, nu se pot accepta diferite politici care vor altceva, se acceptă doar idei și teze susținute științific, asta dacă ne referim la manipulările legate de așa zisa limbă vlahă! Vom vedea la alegeri ce se va întâmpla, dar IRS vrea să convingă pe cei care s-au declarat vlahi, să se declare acum ceea ce sunt ei cu adevărat, adică români!”.
Bjlijana Bugarinovici, originară din Brestovac, membru al IRS: „IRS a făcut un pas pentru îmbunătățirea vieții românilor pe întreg cuprinsul Serbiei. Când a fost înscrierea pentru minorități, oamenilor li s-a spus că român și vlah e același lucru și pe oricine întrebi cum se identifică, va spune că este român, în limba lui maternă, dar în sârbă va spune că este vlasi adică român”.
Nikola Vucinici, fizioterapeut, originar din Timoc, membru al IRS: „Această idee nu e nouă, e manifestată de mulți ani, unirea este singurul mod de a ne apăra drepturile! Trebuie să ne unim și să ajutăm neamul nostru românesc să se identifice și să își caute drepturile fundamentale!”.
sursa: jurnalromanesc.ro