Rusia a ocupat Moldova fără forțe armate // EXPERȚI

Imagine postare

start_1165316Rusia nu are nevoie de o intervenție armată pentru a ocupa Republica Moldova. Cedarea pe mâna rușilor ale celor importante active ale statului face țara noastră extrem de vulnerabilă, iar securitatea națională este într-un pericol iminent. Declarațiile au fost făcute de experții invitați în Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„Făcând o analogie cu situația din Crimeea la noi nu este nevoie de o intervenție armată. Aeroporturile sunt în conesiune peste tot, dar problema e cui i le dai. Acum ne-am pomenit că avem ostilități cu Rusia, iar această situație ne poate afecta securitatea. Acum vor să ne ia și Banca de Economii. Vnesekonombank este o bancă de stat, de dezvoltare a Rusiei. Deține acțiuni în compania care controlează Centrala de la Cuciurgan, dar și la Gazprom. Nici nu avem nevoie de invazie sau ocupație. În orice moment se poate provoca o criză. Suntem într-o situație extrem de vulnerabilă. După atacurile raider în sistemul bancar din 2011, Guvernul a adoptat un pachet de legi, dar legea cu privire la beneficiarul final stă în Parlament. În aceste condiții, domnul Drăguțanu de adoarme de fiecare dată că totul este sub control”, a declarat expertul economic Victor Ciobanu.

„Bazele militare și televiziunile sunt ale rușilor. Băncile și Aeroportul sunt ale lor. În această situație geopolitică se vede și importanța lui, pentru că în orice moment ar putea fi folosit chiar și în scopuri militare. Ceea ce a făcut această așa-zisă alianță de integrare europeană mă convinge că este o mimare a luptei de integrare europeană. Plecările din PD nu sunt o întâmplare. Oamenii își dau seama că acest partid este nucleul care frânează dezvoltarea spre UE”, a afirmat jurnalistul Vasile Năstase.

„Noi singuri le dăm la privatizare, la concesionare. În rezultat, Rusia joacă corect, din perspectiva interesului său național. Ea a acaparat acele active care sunt de un nivel de profitabilitate foarte înalt și cu care poți controla securitatea energetică, financiară, bancară a statului”, a menționat politologul Bogdan Țîrdea.

„Eu îmi făceam iluzii că europenii au o influență asupra guvernanților noștri. În realitate îmi dau seama că există o limită până unde pot influența. Ei sunt oameni formați în anii 90, au avut contacte cu lumea interlopă. Pentru ei sunt două categorii: cei cu care poți avea interese și „lohi”. Europenii sunt un fel de „lohi”, de fraieri”, a declarat și jurnalistul Constantin Cheianu.

Invitații au discutat și despre recentele scandaluri din cadrul Procuraturii Generale, și anume despre procurorii prinși cu locuințe de lux nedeclarate. Experții afirmă că, de fapt, problema pornește de la persoanele ce dețin funcții-cheie.

„Întreg sistemul funcționează astfel. A fost cazul consulului din Italia despre care s-a spus atâtea despre procesul de estorcare. El a fost demis, ca ulterior să-l vedem avansat într-o funcție guvernamentală. Acum cred că așteaptă și medalie. Același lucru se întâmplă și la procuratură, ministere, etc. Justiția este un business, cel mai profitabil. La prima instanță intenționat se ridică acuzațiile până la 15 ani, la a doua se duc cu sacul cu bani și se scade până la o condamnare care se înscrie în câmpul legal sau achitare”, a enunțat Bogdan Țîrdea.

„Problema Procuraturii este că funcțiile-cheie sunt ocupate de pesoane care nu sunt inteligente, neprofesioniste, niște parveniți, persoane criminalizate după valori și psiholigie, sunt periculoase. Aceste persoane sunt promovate pentru că sunt șantajabile. Le poți cumpăra tot ce vrei. Vom avea drept țapi ispășitori judecători cu 100-200 de euro”, a spus Mariana Kalughin, expert la Centrul de Analize și Prevenire a Corupției.

„Așa cum la începutul anilor 90, acei bandiți, „smotreașii” cum erau numiți, umblau pe la agenții economici și strângeau bani, așa în prezent, politicienii prin instanțele de judecată pun mâna pe proprietăți, pe averile oamenilor. Pe ei nu îi interesează nicio integrare europeană”, a conchis Vasile Năstase.

„Noi de patru ani exclamăm despre aceste nelegiuiri. Se adună o grămadă de cazuri. Niciunul din ele nu este rezolvat. Dacă te ocupi de unul, apoi apar multe altele. La următorul Cabinet din Umbră vom discuta deja despre un caza nou”, a conchis Constantin Cheianu.

sursa: jurnal.md