Rusia amenință Republica Moldova că va avea probleme în CSI

Imagine postare

PanoramaNoi amenințări de la Moscova. Ministerul rus al Economiei avertizează Republica Moldova că va avea probleme în relațiile comerciale cu țările CSI din cauza alegerii vectorului european.

„Republica Moldova nu va fi capabilă să combine cele două sisteme de reglementare: CSI și UE. Va trebui să facă o alegere și dacă aceasta este în favoarea sistemului european, sistemul din CSI va înceta să mai fie confortabil. Noi i-am anunțat despre acest lucru, dar colegii moldoveni spun că acest lucru va fi evitat și au promis că ne vor prezenta dovezi”, a declarat viceministrul rus al Economiei, Aleksei Lihaciov.

Potrivit oficialului, actualul acord privind zona de liber schimb a Uniunii Vamale CSI oferă dreptul de a folosi mecanisme pentru a proteja propria piață în cazul în care unul dintre statele membre ale CSI creează o zonă de liber schimb cu o parte terță.

„În cazul semnării unui acord cu UE, Republica Moldova poate avea obligații contradictorii cu privire la vamă, reglementări de transport, sanitare și controlul imigrației. Cel mai mult, Moldova va fi afectată de diferențele în aplicarea normelor sanitare și a politicii de migrație”, a spus oficialul rus.

În ultima perioadă, Rusia și-a întețit amenințările în adresa Republicii Moldova, în contextul în care pe 27 iunie, țara noastră urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE. Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că documentul semnat cu UE nu va dăuna relațiilor comerciale nici cu Rusia, nici cu alte state.

sursa: jurnal.md