Rusia: Boris Nemțov, lider al opoziției, a fost ucis la Moscova

Imagine implicită

NemtovLiberalul Boris Nemțov (55 de ani), politician de opoziție din Rusia, a fost împușcat mortal vineri noaptea în centrul Moscovei, potrivit Interfax. Nemțov, fondator al mișcării politice „Solidarnosti”, a fost vicepremier al Rusiei în anii ’90 și unul dintre preferații președintelui Boris Elțîn.

Boris Nemțov a fost împușcat de patru ori în piept chiar lângă unul dintre zidurile Kremlinului, transmite presa rusă. Mai mulți bărbați au coborât dintr-o mașină și au deschis focul asupra lui Nemțov, care era însoțit de o femeie, conform portalului Meduza.
Un reprezentant al Ministerului rus de Interne a spus că femeia care se plimba alături de Nemțov în apropierea Kremlinului era din Ucraina. La data de 1 martie, Nemțov ar fi urmat să conducă un marș de protest la Moscova. Celălalt lider al mișcării este bloggerul Alexei Navalny, plasat în arest la domiciliu.

Nemtov ucisFostul viceprim-ministru s-a opus public, în mod ferm, conflictului din Ucraina.
La sfârșitul anilor ’90, Nemțov era considerat favorit să-l succeadă pe Elțîn la conducerea Rusiei, însă a pierdut această șansă în fața lui Vladimir Putin. Liberalul a devenit din acel moment unul dintre cei mai vocali și influenți contestatari ai regimului Putin.

Funcția care i-a adus notorietate lui Nemțov a fost cea de guvernator al regiunii Novgorod, în perioada Elțîn. În 2003, politicianul s-a retras din Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, Duma, pentru a fonda și conduce mai multe organizații și partide de opoziție, ultimul numindu-se Partidul Republican al Rusiei – Partidul Libertății Poporului.

Sursa:dcnews.ro