fructe-si-legume-bioRușii sunt nemulțumiți de securitatea fitosanitară față de produsele importate din Republica Moldova. Potrivit unei scrisori expediate de către directorul-adjunct al Rosselhoznadzor, Alexei Saurin, ministrului Vasile Bumacov, Rusia ar putea sista pentru o perioadă nedeterminată importul de fructe și legume, comunică adevărul.

În scrisoare oficialul rus enumeră bacteriile care au fost depistate din 2001 pînă în august, 2013. Este vorba despre nouă loturi de produse contaminate cu Grapholitha molesta (molia orientală a fructelor), Frankliniella occidentalis (tripsul californian), Phomopsis helianti (provoacă frângerea tulpinilor), în volum total de 150 de tone.

Rusia consideră că Republica Moldova este neglijentă la securitatea produselor exportate.

Precizăm că ieri au fost întoarse 12 tone de prune moldovenești. Asta pentru că lăzile nu aveau etichete. Pe 10 septembrie 39 de tone de mere au fost respinse de către Federația Rusă, motivînd că certificatele fitosanitare aveau termenul expirat, iar alte 20 de tone de mere ar fi avut un conținut mare de pesticide și nitrați.

(292 accesari)