„Ruşine Parlamentului pentru refuzul de a auzi strigătul diasporei!”; Protestul moldovenilor din Padova

Imagine implicită

padova-protestPe 13 noiembrie, moldovenii stabiliţi peste hotare au demonstrat că nu sunt indiferenţi de soarta ţării lor, iar pentru ca lucrurile să se schimbe cu adevărat, e necesar ca oamenii să rămână uniţi şi să ceară restabilirea dreptului la vot. Este opinia preşedintelui Asociaţiei „Baştina” din Padova, Alexandru Marcinschi.

La protestul organizat în această duminică la Padova, Marcinschi a ţinut să mulţumească moldovenilor stabiliţi în Italia pentru mobilizarea exemplară şi participarea masivă la alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie 2016. Totodată, preşedintele Asociaţiei „Baştina” a menţionat că la Padova s-a votat masiv pentru candidatul comun al forţelor antioligarhice. Astfel, din cele 5505 persoane prezente la urnele de vot, 4923 au votat pentru Maia Sandu.

„Mulţumim din suflet tuturor concetăţenilor care au votat pentru o schimbare în Republica Moldova. Pe 13 noiembrie noi am demonstrat că nu suntem indiferenţi de soarta Moldovei! Am demonstrat că suntem uniţi şi reprezentăm o forţă care va schimba inevitabil lucrurile spre bine în ţara noastră”, a declarat Alexandru Marcinschi, în faţa protestatarilor.

Şi fiindcă mulţi dintre moldovenii din diaspora nu şi-au putut exercita dreptul la vot pe 13 noiembrie din cauza insuficienţei buletinelor de vot şi din motivul deschiderii unui număr insuficient de secţii de votare, diaspora din Italia a venit cu o serie de revendicări printre care anularea alegerilor prezidenţiale şi organizarea repetată a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

La fel, moldovenii din Padova au semnat o petiţie prin care cer Parlamentului să modifice legislaţia electorală, cer demisia Ministrului Afacerilor Externe, a membrilor CEC, dar şi a conducerii Biroului pentru relaţii cu Diaspora. Pentru că, potrivit lor, doar aşa vor fi înlăturate lacunele care au dus la încălcarea dreptului la vot al cetăţenilor din diasporă.

„Ruşine Parlamentului pentru refuzul de a audia persoanele responsabile de organizarea alegerilor şi de a auzi strigătul diasporei! Indiferent de apartenenţa etnică, politică şi religie, noi avem acelaşi scop – eliberarea Republicii Moldova din captivitate, din acest colaps politic, juridic, economic şi social”, a mai spus Alexandru Marcinschi.

Sursa:jurnal.md