Miting 13 septembrieIeri Moldova a mai primit o lovitură dură. Mă refer la Moldova activă, încă trează, protestatară, care mai poate mișca ceva aici. Din păcate am văzut această Moldovă extrem de dezamăgită și confuză, vorbind de făcutul bagajelor și bilete spre destinații cât mai îndepărtate.

Și cum ar putea să se simtă oamenii care tind spre democrație, libertate, prosperitate, și care văd toate aceste idealuri în dezvoltarea occidentală, în special în SUA? SUA care, prin persoana Victoriei Nuland, unul dintre cei mai reprezentativi diplomați ai țării, s-a afișat cu Plahotniuc, permițându-i chiar acestuia să se laude public cu o poză de la întâlnire.

„Coordonatorul coaliției”, așa cum s-a prezentat Plahotniuc, este același individ, iar Nuland o știe bine, urât de 95% din cetățeni. Cetățeni pe care i-a jefuit de miliarde și i-a umilit în ultimul hal, transformându-i în niște sclavi ai săi. Este același individ împotriva căruia s-au concentrat practic toate protestele de amploare din ultimul an.

Să-l primești la Washington, să-ți faci poze cu el, înseamnă o sfidare directă a Moldovei și a cetățenilor săi. Dar și mai grav e că mai aplici o lovitură directă adepților integrării europene și euroatlantice, care și așa sunt tot mai puțini și mai puțini de la an la an. De la 73% în 2009 la 35% astăzi.

Aceste poze au trezit dezamăgire, greață, furie chiar. Iar cei care au spus că au un motiv în plus de a-și face bagajele și a căuta bilete sunt oamenii buni care au mai rămas aici.

Mă îndoiesc foarte mult că niște exerciții militare care vor dura o lună de zile și care vor fi urmate de plecarea la baștină a militarilor americani, cu tot cu cele 58 de unități de tehnică militară cu care au venit, merită această umilință la care au fost supuși ieri moldovenii. Umilință care nu va fi uitată ușor și care se va reflecta în următoarele sondaje. Unele în care încrederea în SUA, Occident și UE va fi tot mai scăzută.

SUA ieri nu și-au făcut rău doar lor. Au făcut un mare rău și deserviciu Republicii Moldova. Pentru că Plahotniuc, rusul, românul, moldoveanul (și Dumnezeu știe câte cetățenii o mai fi având) poate mâine, la fel de ușor, dacă va fi chemat, să facă același aport și la Moscova. Iar între timp, în Moldova dezamăgirea va fi tot mai mare, iar cetățeni tot mai puțini.

Alex Cozer

Sursa:independent.md

 

(52 accesari)