S-a destrămat misterul: Plahotniuc a plecat în SUA în calitate de… turist!

Imagine implicită

Plahotniuc si CanduDupă câteva zile de ceaţă în jurul vizitei oligarhului Vladimir Plahotniuc în Statele Unite, perioadă în care au existat o mulţime de versiuni şi informaţii legate de statutul oligarhului în delegaţia RM, în sfârşit lucrurile s-au limpezit. 

Despre vizita delegaţiei din care fac parte prim-vicepreşedintele PD, ministrul Economiei şi alţii, s-a aflat la începutul acestei săptămâni. Imediat cum informaţia a ajuns în vizorul public, au apărut o serie de neclarităţi privind prezenţa lui Plahotniuc în delegaţie, mai ales că holdingul media al oligarhului a turuit zile întregi, de dimineaţă până seara, ştiri în care Plahotniuc compărea drept căpetenia alaiului.

De notat că serviciul de presă al PD a fost primul care a anunţat despre vizită, pe 3 mai. În aceeaşi zi atât PD, cât şi Vladimir Plahotniuc, au publicat o fotografie în care oligarhul apare alături de Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de stat american. Prin părţi, modest, stau ministrul Economiei, Octavian Calmîc, şi fostul vicepremier Victor Osipov. Despre „delegaţie” nu se spune niciun cuvânt. Pe 5 mai, adică ieri, ambasadorul SUA în RM, James Pettit, a declarat că vizita delegaţiei este oficială şi că aceasta a fost coordonată de Ministerul de Externe, care i-a şi expediat o notă diplomatică în acest sens.

Contactat de Jurnal.md, serviciul de presă al MAEIE a refuzat să ne spună dacă este adevărat sau nu că vizita este oficială şi că a fost coordonată de Minister. Cei de la relaţiile cu publicul ne-au rugat să trimitem un mail cu întrebarea, care va fi redirecţionată către „responsabili” şi să aşteptăm un răspuns. Deşi au trecut mai bine de 24 de ore, nu a parvenit niciun răspuns de la Minister. De cealaltă parte, ministrul Economiei a băgat opinia publică şi mai mult în ceaţă. Atât Octavian Calmîc, cât şi serviciul de presă al ministerului pe care îl conduce, au declarat că vizita delegaţiei este una neoficială.

Între timp, NewsMaker scrie, făcând trimitere la o sursă diplomatică, despre faptul că Ministerul de Externe a expediat, într-adevăr, pe 25 aprilie o solicitare către Ambasada SUA.

În document, Ministerul roagă Ambasada să contribuie la obţinerea vizei de tip A2 în SUA de către unii membri ai delegaţiei: fostul vicepremier Victor Osipov, actual consilier PD, pentru consilierul speakerului Andrian Candu, Gheorghe Saghin, şi pentru consilierul economic al PD, Larisa Moraru.

De menţionat că vizele A2 se eliberează diplomaţilor şi demnitarilor străini. În cererea expediată ambasadei, Ministerul de Externe menţionează că vizele sunt pentru „membrii unei delegaţii naţionale”, care va merge în SUA „pentru consultări politice şi economice”. „Cheltuielile legate de deplasare le va acoperi Parlamentul RM”, se spune în nota MAEIE, citată de NewsMaker.

Numele lui Octavian Calmîc şi a lui Vladimir Plahotniuc nu figurează însă în lista celor care au nevoie de viză şi asta pentru că cei doi deja le deţin. Însă dacă ministrul Economiei a obţinut tot viza de tip A2 de curând, oligarhul Plahotniuc deţine viză turistică. Astfel, prim-vicepreşedintele PD a mers în SUA, ca membru al delegaţiei, în calitate de… turist.

De menţionat este şi declaraţia de astăzi a Consiliului Atlantic, care a precizat că întâlnirile pe care oligarhul Vladimir Plahotniuc le-a avut în cadrul Consiliului Atlantic au fost neoficiale şi că toate declaraţiile făcute în cadrul întrevederilor nu pot fi atribuite reprezentanţilor Consiliului Atlantic.

„În această săptămână, la Washington am avut ocazia să primim o delegaţie din Republica Moldova care îi avea drept reprezentanţi, printre alţii, pe Vladimir Plahotniuc, Victor Osipov etc. Înţeleg că această vizită a stârnit un şir de discuţii şi controverse publice în Moldova. Aş vrea să clarific unele lucruri – Consiliul Atlantic este un ONG care are drept scop îmbunătăţirea relaţiilor transatlantice şi suntem focusaţi pe Europa de Est în special. Ceea ce vreau să subliniez e că atunci când avem aceste întrevederi, nu alegem cu cine ne întâlnim, nu determinăm liderii din regiunile cu care avem întrevederi şi nu favorizăm anumite persoane. De-a lungul perioadei de colaborare cu Republica Moldova, noi am avut întrevederi cu tot eşichierul politic din ţara voastră. Ideea de bază e că noi nu alegem. Noi, cei de la Consiliul Atlantic, vrem ca Republica Moldova să facă parte dintr-o comunitate mai largă, din comunitatea transatlantică, dar până la urmă depinde de cetăţeni, de liderii politici şi de societatea civilă să ducă ţara în direcţia potrivită”, a punctat vicepreşedintele Consiliului Atlantic.

Sursa:jurnal.md