S-a dovedit ştiinţific.Merele româneşti sunt mai bune decât cele italieneşti, poloneze sau turceşti

Imagine postare

5489250-mediafax-group-silviu-mateiNi se pare de multe ori că merele româneşti sunt mai bune la gust decât cele care vin în supermarketuri de la mii de kilometrii distanţă. Ei bine, acum există dovezi ştiinţifice în acest sens. Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare „Optimum Cibum” a comparat mai multe loturi de mere din soiurile ionatan şi Golden provenite din România, Italia, Polonia şi Turcia, iar rezultatele testelor de laborator au demonstrat superioritatea mărului naţional.

„Am ales să comparăm merele provenite din aceste ţări deoarece acestea sunt cel mai des întâlnite pe piaţă din România. Am analizat gustul, culoarea şi calitatea nutritivă. Rezultatele au arătat că merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici decât cele provenite din alte ţări”, a declarat pentru gândul Mihai Panait preşedintele ACPA România.

La analiza fizico-chimică s-a constatat că ionatanul românesc este cu 20% mai dulce decât ionatanul polonez, iar cantitatea de minerale şi de substanţe nutritive este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât la ionatanul polonez.

În ceea ce priveşte soiul Golden, testele de laborator au arătat că merele româneşti sunt cu 22% mai dulci decât cele italieneşti şi cu 14% faţă de cele turceşti. De asemenea, nivelul de minerale şi de substanţe nutritive este cu 13% mai mare decât la cele italieneşti şi cu 5% faţă de cele turceşti.

Analizele prin care s-a constatat că merele româneşti sunt superioare celor din alte ţări au fost făcute de experţi de la Institutului Naţional de Cercetare IBA Bucureşti.

Preşedinte ROMCONSERV: „Studiile au demonstrat ceea ce ştiam deja”

Experţii din domeniul industriei alimentare din România s-au declarat încântaţi de rezultatele studiului. „S-a demonstrat ceea ce ştiam deja şi anume faptul că fructele noastre sunt mai gustoare decât cele produse în restul Europei. Cu siguranţă faptul că industria pesticidelor nu este foarte bine dezvoltată la noi în ţară joacă un rol important în privinţa acestui aspect. Astfel de cercetări ne ajută să exportăm tot mai mult”, a declarat pentru gândul Aurel Tănase, preşedintele patronatului ROMCONSERV.

Acesta a precizat că aceste fructe româneşti sunt apreciate de ceilalţi europeni şi a explicat motivul pentru care în perioada iernii mâncăm mere de import. „Nu avem locuri special amenajate unde să depozităm mere în condiţii optime pe timp de iarnă şi suntem nevoiţi să vindem repede şi ieftin pentru că în caz contrar riscăm să ni se strice fructele. Autorităţile au promis că vor lua măsuri în acest sens”, a mai spus Tănase.

Statisticile de specialitate arată că doar în primele şase luni românii au cumpărat din străinătate de 40 de ori mai multe mere decât au vândut.

România reuşeşte să fie al şaptelea jucător pe piaţa europeană a merelor

Producţia de mere de anul acesta a fost estimată la 375.000 de tone, în creştere cu 7% faţă de sezonul anterior, potrivit informaţiilor World Apple And Pear Association, o organizaţie a industriei de profil.

Această cantitate de mere va aduce în economie 330 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Suprafeţele dedicate de horticultori plantaţiilor de meri reprezintă un sfert din cele 200.000 de hectare acoperite cu pomi fructiferi.

Creşterea de producţie prognozată pentru acest an este şi prima din ultimii trei ani. Recolta totală este însă în prezent la o treime faţă de vârful de 1 milion de tone din 2004. Cu toate acestea, România reuşeşte să fie al şaptelea jucător pe piaţa europeană a merelor, liderul fiind Polonia, cu o recoltă de zece ori mai mare.

Românii, codaşii Europei la capitolul consum de fructe

Chiar dacă merele noastre sunt mai bune decât cele ale italienilor, polonezilor şi turcilor, românii nu sunt mari consumatori de fructe. Dovadă stă ultima statistică de profil, care arată că media consumului de portocale, mere şi pere în UE este de 57 de kg pe cap de locuitor. Cele mai multe portocale pe cap de locuitor – peste 100 de kg – se consumă în Irlanda, Franţa şi Luxemburg. În Danemarca şi Olanda, se mănâncă cele mai multe mere, circa 50 de kg pe cap de locuitor, în timp ce Portugalia şi Italia au raportat un consum mediu de pere de 11 kg pe cap de locuitor. România este codaşă la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere şi 2 kg de pere pe locuitor pe an.

Sursa: gandul.info