S. Afanasiu: Sistemul politic din Republica Moldova este gîndit pentru a fi comise acte de corupție

Imagine postare

Vlad-Filat-PlahotniucÎn Republica Moldova și-au găsit locul mai mulți oligarhi, care dețin controlul asupra instituțiilor de stat, le-au transformat în S.R.L – uri sau S.A.,  fără a fi pornită vreo luptă cu ei. De această opinii sunt invitații emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Andrei Năstase, avocat: La conducerea Republicii Moldova sunt niște oameni care într-adevăr dețin forța economică, unii dintre ei au un trecut criminal, prin faptul că înainte de a deține această forță s-au ocupt cu trafic de ființe umane, contrabandă, lucruri pasibile de pedeapsă penală. Celor de la guvernare le convine să li se spună mafioți, pentru că oficialii europeni vor întreba – Domnilor, ce fel de mafioți dacă nu există atacuri teroriste. Lui Plahotniuc îi convine să fie numit beneficiarul atacurilor raider, a hoțiilor, a actelor banditești care au fost puse în practică din 2009 pînă în prezent. Or, definiția atacurilor raider nu există în legislația moldovenească, decît în doctrine, cărți. În realitate ei s-au ocupat de atacuri banditești, utilizînd instituțiile statului, pe care le-au controlat fiind la guvernare sau în spatele fostei guvernări.

Era bine dacă oamenii care au cîștigat puterea politică acționau independent, în folosul cetățeanului. De fapt ei au capturat instituțiile de stat. Au fpcut din Curtea Supremă de Justiție un S.A. Din Procuratura Generală au fpcut un S.R.L. Au un singur individ în frunte și este mai simplu de controlat. Procurorul general trebuia să se sesizeze imediat ce a aflat că vor să privatizeze Aeroportul Internațional Chișinău. din punct de vedere strategic, Aeroportul nu putea fi dat pe mîna Estului, în condițiile în care mergem spre Vest. Cît despre Banca de Economii, statul n-a avut nimic de cîștigat de la scoaterea din capitalul statutar pentru a intra în posesia lui Filat și Plahotniuc. Ministerul de Interne nu poate lua atitudine, pentru că nu are competență și atunci rămînem în același cerc în care această oligarhie criminală a pus stăpînire pe statul moldovenesc. Mîine – poimîine o să iasă comuniști țapii ispășitori.

Valentin Dolganiuc, analist politic: Republica Moldova este o țară mult prea mică pentru ca să fie greblați mulți bani, de aceea atunci cînd Voronin a venit la putere i-a gîtuit pe toți ceilalți și a greblat tot sub el. Totuși Republica Moldova nu duce o luptă cu bandiții. Pînă acum n-a fost scos nici un caz de rezonanță în evidență, care să ne demonstrezez contrariul. De fapt, oligarhia înseamnă capitalul privat concrescut cu instituțiile statului, ceea ce avem astăzi la noi. Vedem că aceatsă prezență a fost în Ucraina, doar că există diferență între proporții.

În 2009, prin presiunile societății civile, am sperat foarte mult că prin împiedicarea lui Voronin de a veni la putere, vom putea începe marea bătălie cu schemele banditești, însă, din păcate, ele sunt păstrate pentru a-și crește profiturile cei care se află astăzi la guvernare.

Ca să-și ascundă furturile, scot în prim-plan chestiunile politice, de genul – probleme interetnice, referendumuri.

Sergiu Afanasiu, jurnalist: Sistemul politic din Republica Moldova este gîndit pentru a fi comise acte de corupție. Pînă la urmă, fiecare partid dă naștere caracatiței de oligarhizare, dat fiind faptul că funcțiile în stat se împart după apartenențele la acest partid. În acest partid vin oamenii cu interese respective.

Nu puteam tolera tăcerea criminală, care au avut un concubinaj cu puterea sau încă mai dețin niște funcție, cum ar fi primarul. Se știe ce maltrapazlîcuri se fac la Regia Transport Electric, unde sunt înstrăinate bunurile municipalității, la prețuri derizorii, fără concurs public. Vă dați seama că fracțiunea PL-ului din cadrul Comisiei funciare se întrunește la sediul Partidului. Își dau peste mîini doar atunci cînd cineva pretinde la o bucată mai mare. Culmea este că în bugetul pentru anul 2013 este prevăzută investiția pentru reparația podului, care duce spre insulele La izvor. Bugetul deja este aprobat.