protest mandrestiIeri, locuitorii câtorva sate din raionul Telenești au organizat o acțiune de protest anticorupție. Astfel, locuitorii satului Mîndrești, dar și câțiva reprezentanți ai localităților din apropiere, se arată nemulțumiți de actuala guvernare, din care face parte și un consătean de-al lor care, zic ei, „după ce a falimentat fabrica de vin din sat, a ajuns în Parlament”. Este vorba despre deputatul din partea fracțiunii PL Valerian Bejan.

După ce s-au adunat pe stadionul local, unde au ținut discursuri în care își exprimau indignarea față de aleșii poporului, aceștia au mers în marș organizat spre fabrica de vin, apoi spre locuința impunătoare a deputatului Valerian Bejan, unde au scandat lozinci precum „Jos Mafia!”, „Iuda!” și „Bejan, nu uita: pușcăria-i casa ta!”. Protestatarii susțin că Valerian Bejan a preluat acțiuni de la S.A. Noroc – fabrica de vin din sat – și a întreprins o serie de măsuri abuzive pe parcursul ultimilor ani, cum ar fi vânzarea utilajului fabricii, nerecompensarea agricultorilor, escrocarea investitorilor ș.a., care au dus ulterior la falimentarea fabricii și concedierea a peste o sută de angajați.

Valeriu Bunduchi, unul din membrii grupului de inițiativă a manifestației de la Mîndrești, susține că „Lumea s-a săturat. Eu și familia mea protestăm de un an la Chișinău. Nu toți își permit să meargă la Chișinău, dar vor să protesteze. E timpul să facem curat și la noi acasă, în sat. Sperăm ca lumea să audă că locuitorii satului Mândrești au demnitate și nu iartă trădătorii. Să se pornească și alții, din alte sate, să protesteze la ei acasă. Să-i arătăm cu degetul pe cei care ne fac de rușine. Cât se poate să așteptăm să ne salveze cineva?”

Deși preconizau o astfel de manifestație de ceva timp, catalizatorul protestului a fost participarea de joi, 28 ianuarie, 2016, a deputatului Bejan la emisiunea „Moldova în direct”, de la Moldova 1, în cadrul căreia acesta a negat că ar fi întreprins acțiuni abuzive care ar fi condus la falimentarea fabricii de vinuri din Mîndrești. E de menționat și faptul că acesta este unul din cei 57 de deputați care au votat pentru învestirea guvernului Filip.

(31 accesari)