Autoritățile din România confirmă că ACTELE moldovenești ale lui SOV au fost eliberate de Î.S „Registru”

Imagine postare

sorin-ovidiu-vintuUPDATE: ora 13.11. Sorin Ovidiu Vîntu a declarat joi, la ieşirea de la Parchetul ICCJ, că procurorii au început urmărirea penală pe numele lui pentru că şi-ar fi făcut un buletin cu identitate falsă, precizând că documentul este din 2003, când el nu avea interdicţie de a ieşi din ţară şi fost făcut de un necunoscut.

Sorin Ovidiu Vîntu a spus că procurorii au început urmărirea penală pe numele său, dar după ce vor face verificările de rigoare, „vor închide dosarul, pentru că aşa este normal”.

Vîntu a precizat că dosarul de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a format ca urmare a unei sesizări a unei unităţi de parchet din Republica Moldova.

Potrivit lui Vîntu, buletinul care are fotografia sa şi identitatea altei persoane ar fi fost făcut în anul 2003, când el nu avea interdicţie de a părăsi România, iar prima dată când a mers în Republica Moldova a fost în 2008.

Vîntu a mai spus că nu ştie cine a făcut acel buletin, precizând că fotografia sa „apare pe tot internetul”.

Sorin Ovidiu Vîntu a arătat că procurorii urmează să facă cercetări şi să meargă inclusiv în Moldova pentru a analiza documentaţia autorităţilor de acolo, iar după ce vor vedea documentele, vor trebui să dea „soluţia care se impune”, informează Mediafax.

Controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost ridicat, joi dimineaţă, de poliţişti şi dus la Parchetul instanţei supreme, după ce ar fi fost găsit un paşaport cu fotografia lui şi numele altei persoane, din Republica Moldova, potrivit unor surse judiciare. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a informat, ulterior, că Vântu ar fi folosit acte de identitate false pentru a obţine buletin şi paşaport în R. Moldova, documente eliberate de Î.S „Registru”.

Sorin Ovidiu Vântu, ajutat de alte persoane, ar fi folosit documente de identitate falsificate pentru a obţine buletin şi paşaport de la autorităţile din Republica Moldova, documente care aveau fotografia acestuia şi datele unei persoane fictive, potrivit Parchetului ICCJ.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică – s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe numele unui cetăţean moldovean, autorităţile din R. Moldova au eliberat un buletin de identitate şi un paşaport pe care sunt aplicate fotografii care nu aparţineau acestuia. Imaginea existentă în cadrul fişei personale a cetăţeanului moldovean a fost înaintată autorităţilor române care au constat că, după anumite elemente, aceasta corespunde înfăţişării cetăţeanului român Vântu Sorin Ovidiu”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

În urma verificărilor făcute de autorităţile române, s-a stabilit, „în mod cert”, prin intermediul unei constatări tehnico-ştiinţifice, că fotografia din fişa personală a cetăţeanului moldovean îl reprezintă pe Sorin Ovidiu Vântu, a precizat Parchetul instanţei supreme.

„În cauză există indicii temeinice că numitul Vântu Sorin Ovidiu, cu ajutorul unor documente de identitate falsificate, cu participarea unor persoane necunoscute, a determinat eliberarea unui buletin de identitate şi a unui paşaport de către autorităţile din Republica Moldova, având aplicată fotografia sa şi datele de identitate ale unei persoane fictive, fapte prevăzute de art. 26 rap. la art. 288, art. 291, art. 293 şi art. 323 din Codul penal”, potrivit sursei citate de Mediafax.

Sorin Ovidiu Vântu a fost eliberat la 1 mai 2013 din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiță.

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor de la Chișinău, Pavel Filip, dar și responsabili de ÎS „Registru”, nu au fost de găsit la telefon pentru a comenta situația în care Î.S „Registru” a eliberat acte de identitate cu fotografia unei persoane, dar cu datele personale ale altei persoane.

Sursa: ziarulnational.md