Scandalul Panama Papers: Islandezii cer în stradă demisia premierului
Mii de islandezi au manifestat luni împotriva premierului islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, implicat în scandalul Panama Papers, după ce investigaţia jurnalistică a arătat că acesta a făcut investiţii dubioase în paradisuri fiscale.
Protestul de la Reykjavik a strâns luni mai mulţi participanţi decât manifestaţiile din 2009, declanşate de lipsurile grave ale responsabililor politici în supravegherea băncilor şi soldate cu răsturnarea guvernului de dreapta, a informat poliţia, fără să anunţe vreo estimare. Mulţi islandezi au fost surprinşi să îl vadă pe şeful guvernului la fel de stânjenit într-un interviu acordat televiziunii suedeze SVT, realizat pe 11 martie şi difuzat pentru prima dată duminică, pe punctul de a părăsi încăperea când întrebările au devenit presante. „Faceţi suspect ceva ce nu este”, a declarat el iritat.
Poliţia a instalat garduri în jurul Parlamentului din Reykjavik pentru a apăra aleşii de protestarii care au bătut în tobe şi au încercat să forţeze intrarea în legislative. Cel puţin 4.000 de oameni au luat parte la manifestaţie, potrivit poliţiei. Cu câteva ore mai devreme, parlamentarii de opoziţie au cerut demisia premierului şi au înaintat o moţiune de cenzură.
“Mă aflu aici pentru a le arăta autorităţilor lipsa mea de respect”, a declarat Aslaug Marinosdottir, un administrator care s-a alăturat mitingului. “Nu este acceptabil ca oamenii care guvernează ţara şi impun legi să nu urmeze regulile pe care ei înşişi le creează şi vor ca populaţia să le urmeze”, a adăugat el. Anders Clausen, matematician, a spus că a ieşit în stradă “pentru a protesta faţă de standardele duble ale politicienilor”. “Vreau alegeri parlamentare şi demisia lui Sigmundur David şi a cabinetului său”, a adăugat el. Votul de încredere va avea loc joi, a declarat purtătoarea de cuvânt a Partidului Piraţilor, Birgitta Jonsdottir, care a depus moţiunea.
Gunnlaugsson, care conduce cu susţinerea unui partid condus de ministrul de finanţe Bjarni Benediktsson, a refuzat să demisioneze. Premierul de 41 de ani a îndemnat Parlamentul să abodeze chestiunea “calm şi cinstit” şi a subliniat că nu a ascuns niciodată bani în paradisuri fiscale. În cazul cel mai probabil, opoziţia va vota moţiunea de cenzură, în timp ce partidul premierului se va opune, astfel că soarta executivului va fi decisă de a doua formaţiune a coaliţiei guvernamentale, Partidul independenţei (dreapta), care pare să fie divizat în problema respectivă. Conform documentelor publicate de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a înfiinţat în 2007, împreună cu viitoarea sa soţie, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, numită Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, până când el i-a vândut părţile sale în 2009 pentru suma simbolică de un dolar.
Când a fost ales pentru prima oară deputat, în aprilie 2009, el a omis să menţioneze această participaţie în declaraţia de avere, în timp ce era obligat de lege. Afacerea este extrem de sensibil într-o ţară marcată de excesele anilor 2000, când în sectorul financiar au înflorit firmele fantomă. Apărarea prim-ministrului este simplă: el nu a ascuns niciodată bani în străinătate, iar soţia lui este în regulă cu fiscul islandez.
„Ea nu a folosit niciodată vreun paradis fiscal”, a scris Gunnlaugsson pe site-ul său. „Nu am avut în vedere să demisionez din acest motiv şi nu voi demisiona din acest motiv”, a insistat el luni după-amiază. În timp ce populaţia nemulţumită manifesta, premeirul şi-a exprimat regretul la postul naţional de televiziune RUV că nu a dezvăluit mai devreme această participaţie. Fiu de deputat şi jurnalist de profesie, Gunnlaugsson ar fi trebuit să întruchipeze o ruptura cu clasa politică, inclusiv cu a partidului său, care a închis ochii la frenezia expansiunii băncilor islandeze.
Acesta s-a terminat cu o criză financiară istorică, o recesiune şi un plan de salvare al Fondului Monetar Internaţional. Soţia lui, Anna Sigurlaug Palsdottir, 41 de ani, este fiica unui om de afaceri care a făcut avere fiind concesionar al maşinilor Toyota în ţară. Pe 15 martie, ea singură a făcut publică pe Facebook existenţa societăţii Wintris, care administrează averea moştenită.
Susa: adevarul.ro