Schema prin care moldovenii au fost furaţi de milioane de dolari prin facturile la curent va figura printre primele dosare de rezonanţă

Imagine implicită

Schema prin care milioane de dolari proveniţi din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unui intermediar de la Tiraspol se va regăsi printre primele dosare de rezonanţă iniţiate în cazul accederii la guvernare a Platformei Demnitate şi Adevăr, afirmă vicepreşedintele formaţiunii, Alexandru Slusari.

„După ce Platforma DA vine la guvernare, în foarte scurt timp Moldova va avea justiţia independentă. Sunt ferm convins că printre primele dosare de rezonanţă va figura această schemă obscură şi antipopulară de livrare a energiei electrice din partea unei firme-fantomă. Doi ani cetăţenii Moldovei au achitat nejustificat zeci de milioane de dolari în buzunarele unor indivizi, ascunşi în offshoruri şi, totodată, au finanţat regim separatist”, a declarat Slusari.

„Acest dezmăţ s-a întâmplat sub protecţia Ministerului Economiei, care în permanenţă a fost controlat de la GBC, şi cu inacţiunile Procuraturii şi CNA, conducerea cărora primeşte indicaţiile din acelaşi oficiu. Dar foarte curând multe lucruri voi ieşi la suprafaţă”, a mai spus vicepreşedintele Platformei DA.

RISE Moldova a prezentat într-o investigaţie schema prin care firma-tampon din regiunea separatistă a devenit peste noapte principalul furnizor de energie electrică, a încasat profituri de milioane şi le-a ascuns în paradisuri fiscale.

Peste 20 de milioane de dolari proveniţi din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore.

Reprezentanţii Platformei DA au scos la iveală această schemă încă anul trecut. Formaţiunea susţine că actualul şef al statului, Igor Dodon, este cel care a facilitat implementarea acesteo scheme obscure, în condiţiile în care anume el este cel care în 2008 îndeplinea funcţia de ministru al Economiei.

Preşedintele  au facilitat implementarea unei scheme prin care cetăţenii Republicii Moldova au fost prejudiciaţi cu peste 14,5 milioane de dolari prin facturile la energia electrică.

Un grup de experţi în energetică au depus în acest sens o plângere la Procuratura Generală. Aceştia consideră că Igor Dodon şi colega sa de partid, Zinaida Greceanîi, care în acea perioadă era premier, sunt pasibili de răspundere penală.

Sursa:jurnal.md