Schimbarea la față a SIS-ului

Imagine postare

sisReformarea Serviciului de Informații și Securitate este un proiect important pentru țară. De această opinie este Șeful SIS, Mihai Balan, care a enunțat schimbările ce se vor produce în sistem.

Printre principiile care stau la baza reformării Serviciului de Informații și Securitate este și asigurarea independenței serviciului. Potrivit lui Mihai Bălan se va exclude imixtiunea politicului din activitatea sistemului și s-ar putea schimba denumirea instituției în Serviciul Național de Informații.

Mihai Balan a explicat semnificația noii denumiri: „Trecerea de la o concepţie represivă în trecut la una bazată pe definirea conceptului modern de “intelligence“, care presupune dobândirea, culegerea, procesarea, analiza şi planificarea strategică a produsului informativ”. Este posibil să se schimbe și sigla.

Președintele țării salută aceste intenții de reformare ale SIS-ului. „Eu sunt convins că această lege va oferi posibilitatea să menţinem în cadrul legal activitatea instituţiei”, a declarat Nicolae Timofti.

Cele discutate astăzi la Consiliul Suprem de Securitate urmează să fie enunțate și în Parlament.

Amintim că încercări de a reforma SIS-ul au mai fost. Niciuna însă nu a fost dusă la bun sfârșit.