Schimbări în procesul de numire a judecătorilor
Liberal-democrații vin cu o nouă inițiativă legislativă prin care își propun să sporească transparența în luarea deciziilor la CSM .
Proiectul de lege prevede că un candidat la funcția de judecător, președinte sau vicepreședinte al instanțelor judecătorești, care a fost refuzat de șeful statului, a doua oară să fie votat unanim de membrii CSM și doar după aceasta propus președintelui. Magistrații Consiliului vor trebui să menționeze motivul unui eventual refuz în cazul examinării propunerilor procurorului general de pornire a urmăririi penale împotriva judecătorilor.
„Modificările propuse au scopul de a asigura un grad sporit de obiectivitate al CSM în procesul numirii și promovării în funcție a magistraților. De asemenea, majorarea numărului de voturi pentru înaintarea repetată a aceluiași candidat va spori convingerea că numirea judecătorului se bazează pe criterii obiective și meritocrație”, spun autorii proiectului.
Amintim că Oleg Melniciuc, fiul de cununie al lui Mihai Poalelungi a fost numit în funcția de șef al Judecătoriei Rîșcani de către Nicolae Timofti. Președintele a respins inițial candidatura lui Melniciuc, însă CSM a insistat. Precizăm că noul șef al Judecătoriei Rîșcani a fost implicat în dosarul NORMA și Bîrlădeanu, iar anul trecut a fost nevoit să se retragă de la examinarea dosarului dintre „Moldova – Gaz” și ANRE din cauza unei explozii emoționale. Mai mult decît atît, acesta a fost numit „din iad”, asta pentru că a condamnat ilegal tinerii care au fost acuzați că ar fi participat la devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției în 2009.