Schuebel: Atacul la Jurnal TV, în contradicție cu Acordul de Asociere

Imagine postare

465x0_Re-exposure-of-Dirk_Schuebel-vrr6Excluderea postului de televiziune Jurnal TV din grila de programe a mai multor operatori de cablu a avut un mare impact negativ asupra pluralismului din mass-media. Guvernul de la Chișinău este obligat să asigure un pluralism de opinie, aceasta fiind o premisă a semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA)  trebuie să fie o instituție independentă și capabilă să își exercite în totalitate mandatul. 

Declaraţia aparţine şefului Departamentului pentru țările Parteneriatului Estic și Serviciul European pentru Acțiune Externă, Dirk Schuebel. După ce Jurnal TV a solicitat poziţia oficialului în privința acestei situații, Dirk Schuebel a expediat o scrisoare  în care a accentuat că ceea ce s-a întâmplat contravine în totalitate normelor europene.

În răspunsul său, oficialul salută implicarea rapidă a Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău care a urgentat rezolvarea problemei.

Consider că acest incident a avut un mare impact negativ asupra pluralismului politic de opinie din peisajul media al Republicii Moldova. Din aceste considerente, excluderea a trei posturi TV din grila de emisie a mai multor operatori de cablu vine în contradicție cu principiile fundamentale ale libertății de exprimare, norme ce se conțin atât în Acordul de Asociere RM-UE cât și în următoarele Acorduri. Mă bucur că Delegația UE de la Chișinău a fost informată despre acest lucru și au reușit, printr-o implicare rapidă, să restabilească lucrurile. În discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți oficiali din Republica Moldova, de fiecare dată am specificat faptul că e necesar ca CCA să fie o instituție independentă și capabilă să își exercite în totalitate mandatul”, se arată în răspunsul lui Dirk Schuebel, expediat în adresa administrației Jurnal TV.

Fostul ambasador al UE la Chișinău a accentuat că autorităţile moldovenești trebuie să respecte pluralismul de opinie şi să asigure libertatea presei. El a subliniat că de acest aspect depinde relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

„Ca o premisă a semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, e în interesul Guvernului de la Chișinău să asigure un pluralism de opinie, ca și bază a unei democrații funcționale”, a menționat Dirk Schuebel.

Precizăm că sute de telespectatori, angajaţi ai Jurnal TV, formatori de opinie şi artişti au protestat trei zile în faţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului după ce mai mulţi distribuitori de servicii au scos contrar legii postul nostru din pachetele de bază.

În urma manifestaţiilor de protest, dar și a implicării misiunilor diplomatice care au făcut apel la autorităţile Republicii Moldova să respecte pluralismul de opinie, să asigure libertatea presei şi un mediu de operare transparent, în care toate instituțiile mass-media să poată concura cu onestitate şi fără favoritism, cabliştii s-au răzgândit.

Ulterior, şi premierul Iurie Leancă a condamnat decizia operatorilor de cablu de a scoate Jurnal TV din grilă, hotărâre care, potrivit oficialului, afectează imaginea ţării. La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti a cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului să asigure respectarea legislaţiei în domeniul mass-media.

Excluderea Jurnal TV din grilele cabliștilor a fost condamnată de Delegația UE, Ambasada SUA, dar și OSCE.

sursa: jurnal.md