Schuebel: Moldova a înregistrat progrese în pasul european

Imagine postare

63F8E724-65F6-1EB4-184D-74A25AFFCED0Uniunea Europeană salută reformele inițiate de autoritățile din Moldova și propune cîteva recomandări. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de către ambasadorul european la Chișinău, Dirk Schuebel. Oficialul a menționat că negocierile privind liberalizarea regimului de vize nu se vor incheia neapărat odata cu semnarea Acordului.

Shuebel remarcă că Uniunea Europeană vrea înaintarea reformei Justiției și intensificarea luptei împotriva corupției. Să se îmbunătățească condițiile vamale din țară și să se implementeze un plan de acțiuni privind protejarea drepturilor omului și asigurarea antidiscriminării.

Ambasadorul european a făcut referință și la independența în audiovizual de care are nevoie Moldova, dar și la relațiile transnistriene. Acesta a propus organizarea unui dialog a autorităților RM cu reprezentanți din partea Transnistriei.

Nu în ultimul rînd a recomandat dezvoltarea mediului de afaceri, asigurarea transparenței în sectorul bancar și continuarea procesului de privatizare a întreprinderilor mari de stat.

Cît privește liberalizarea regimului de vize, Schuebel a menționat că Moldova a făcut pași rapizi și siguri, iar semnarea Acordului nu este cea mai importantă mișcare, reamintind de declarația lui Filat precum că  Republica Moldova ar putea să nu semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, la Vilnius. „Eu cred că ar fi bine să luam notă de faptul că finalizarea negocierilor în următoarele luni ar fi un succes enorm. Trebuie să depăşim această retorică, în cazul că nu reuşim. Oricum este un mare succes pe care Moldova l-a avut în ultimele luni”, a precizat Dirk Schuebel.

Amintim că săptămîna trecută reprezentanții Ministerului de Externe au participat la a paisprezecea rundă de negocieri privind liberalizarea regimului de vize.