„Scrisoarea de adio” a lui Ion Butmalai pentru procurori: “Filat și Plahotniuc sunt vinovați”

Imagine implicită

Ion-butmalai-delacatie-in-parlament-586x319Regretatul Ion Butmalai, decedat în condiții tragice la domiciliul său, a lăsat în urmă niște note, semnate chiar cu câteva ore înainte de a muri.

La redacția Independent.md au parvenit aceste note, în care Butmalai se adresează apropiaților săi, dar și procurorilor. Din motive lesne de înțeles, am hotărât să publicăm doar o parte din note, care conțin mai multe nume importante din politica moldovenească și pe care Ion Butmalai le consideră vinovate de moartea sa. În una dintre acestea, el spune că nu mai poate trăi „în batjocură, dezmăț și umilință”.

În nota pe care am decis s-o publicăm, aflată și în posesia organelor de anchetă, denumită de Butmalai „Important pentru procurori”, fostul deputat PLDM le cere anchetatorilor ca „în moartea sa să fie învinuiți și trași la răspundere”:
– Vlad Filat – Președintele PLDM;
– Vlad Plahotniuc – Prim-vicepreședintele PDM;

De asemenea, Butmalai consideră că alți membri PLDM ar avea o parte din vină:

– Valeriu Streleț – Prim-vicepreședinte PLDM;
– Liliana Palihovici – Vicepreședinte PLDM;
– Vadim Pistrinciuc – Vicepreședinte PLDM, deputat ales la 30 noiembrie;
– Victor Roșca – Secretarul general al PLDM, deputat ales la 30 noiembrie, tot el și fratele fostei soții a lui Vlad Filat, Sanda.

El îi numește pe aceștia „lași, ticăloși și trădători ai neamului” care ar trebui „să sufere la fel de mult” cât „a suferit” el „de pe data de 5 octombrie 2014”.

La începutul lunii octombrie, la sediul PLDM de pe strada București, Ion Butmalai a avut o întâlnire cu Vlad Filat, în biroul acestuia. Întâlnirea a durat mai mult de o oră, Butmalai fiind luat de la sediul partidului cu ambulanța în urma discuțiilor, întrucât i s-a făcut rău. Potrivit unor surse, Butmalai l-a acuzat pe Filat că ar fi ajuns o „slugă” a lui Plahotniuc, acționând la indicația acestuia atunci când a format lista electorală a PLDM pentru alegerile din 30 noiembrie, din care Butmalai nu făcea parte.

Ulterior, Butmalai a declarat și pentru mai multe instituții mass-media că nu a fost inclus în lista electorală la indicația lui Plahotniuc, care astfel se răzbună pentru acuzațiile dure pe care i le-a adus de-a lungul timpului. În discuții private, el și-a manifestat temerile că Plahotniuc ar urma să se răzbune pe el „crunt” după alegeri.

Nota lui Ion Butmalai este datată cu 9 decembrie 2014, ora 8:50.

Scrisoare de adio Independent
Vom reveni cu alte detalii.

Sursa: independent.md