Nu există un pericol mai mare pentru vectorul european şi extinderea influenţei vectorului estic în Republica Moldova decât acţiunile criminale ale oligarhului Vladimir Plahotniuc. Este declaraţia liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, care a adresat o scrisoare deschisă presei naţionale, internaţionale, şi, în mod special, publicaţiei The Hill, unde Vladimir Plahotniuc plasează periodic editoriale plătite.

Aici, în Republica Moldova, circa 90 la sută din audiovizual aparţine lui Plahotniuc şi Dodon. Presa liberă este numărată pe degete. Structurile mediatice ale oligarhului, toate cu acoperire teritorială naţională, linşează liderii opoziţiei, tirajează minciuni, manipulează şi induc populaţia în eroare. De fapt, procedează aşa cum au făcut-o în campania electorală împotriva mea şi a Maiei Sandu, în calitate de candidat unic al opoziţiei proeuropene, scrutin care a fost falsificat de CEC-ul lui Plahotniuc în favoarea lui Dodon”, afirmă Andrei Năstase.

În context, liderul Platformei DA îndeamnă la instituirea unei colaborări cu mijloacele de informare în masă de peste hotare pentru ca acestea să fie informate din prima sursă despre problemele cu care se confruntă cetăţenii RM. Publicăm mai jos scrisoarea:

Stimaţi prieteni din mass-media,

Am decis să vă adresez această Scrisoare deschisă pentru că opinia publică naţională şi internaţională a fost şocată de ceea ce se întâmplă în aceată ţară mică, situată la confluenţa dintre est şi vest. Atacuri raider, spălări de 30 de miliarde de dolari din Rusia prin instanţele de judecată moldoveneşti, controlate de oligarhul Plahotniuc, furtul unui miliard de dolari din vistieria Băncii Centrale, oprimarea presei independente, a opoziţiei antioligarhice şi proeuropene, genocidul social, corupţia, statul capturat, concesionarea aeroportului internaţional unei structuri din Habarovsk, Federaţia Rusă, scheme de hoţii comune ale lui Plahotniuc şi liderii separatişti de la Tiraspol, printre care şi Evgheni Şevciuk, acum aflat în custodie la Chişinău, etc.

Motivul de la care am pornit e că zilele trecute presa controlată de Plahotniuc a trâmbiţat în exces despre un editorial semnat de acesta pentru o importantă publcaţie americană. Suntem convinşi că acest articol nu a fost scris de Plahotniuc în persoană, ci de reprezentanţii campaniei de lobby care primeşte de la el o remunerare egală cu valoarea a zeci de mii de pensii ale bătrânilor noştri. În al doilea rând, banii investiţi de oligarh în propria imagine şi în realizarea planurilor sale de capturare totală a Republicii Moldova sunt furaţi de la cetăţeni, vestea despre celebrul deja furt al miliardului din vistieria statului făcând ocolul întregului mapamond.

După ce Parlamentul moldovean a votat schimbarea sistemului de vot actual în unul mixt, sistem ce avantajează doar actuala guvernare, Plahotniuc recurge la tot felul de stratageme pentru a deturna atenţia de la reacţia virulentă a opoziţiei şi a partenerilor de dezvoltare spre alte probleme şi pentru a forţa mâna ultimilor de a-l susţine, prin exacerbarea pericolului geopolitic. În mod ipocrit acesta se plânge occidentului că actualul preşedinte, Dodon, este pe cale să ofere ţara ruşilor care sunt pe punctul de a subjuga Moldova prin Transnistria, iar el, Plahotniuc, şi partidul său „proeuropean” (Partidul Democrat), sunt singurele entităţi politice care îi pot împiedica s-o facă.

Totodată, cititorii „The Hill” au aflat că presa rusă s-a implicat în alegerile prezidenţiale de anul trecut, înclinând balanţa în favoarea actualului preşedinte, Igor Dodon. Da, cu certitudine, mass-media din Federaţia Rusă l-a susţinut pe Dodon. Însă victoria acestuia a fost ASIGURATĂ prin implicarea multilaterală a „celui mai mare apărător al valorilor europene”, cetăţeanul Federaţiei Ruse, Plahotniuc. Minciuna crasă că dacă Maia Sandu, candidatul comun al Opoziţiei antioligarhice şi proeuropene, va permite refugierea a 30 de mii de sirieni în Moldova dacă va accede în fotoliul prezidenţial a intrat în casele cetăţenilor şi a rămas acolo toată campania electorală prin intermediul postului Prime, care retransmite Первый канал Россия şi aparţine lui Plahotniuc.

Apoi pliantele denigratoare (cu un tiraj de un milion de exemplare!) ce mă vizau pe mine, candidatul proeuropean Andrei Năstase, Preşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr, au fost tipărite în Transnistria la comanda GBC (statul major al lui Plahotniuc la Chişinău).

În acelaşi timp, despre pericolul instaurării prorusului Dodon la guvernare nu vom găsi nici măcar o fiţuică, cât de mică, scrisă de „democraţi”. Dimpotrivă, există zeci şi sute de mărturii cu lux de amănunte, care atestă că toţi preşedinţii de raioane ai Partidului Democrat au organizat în teritoriu o campanie neoficială, dar extrem de intensă, de promovare a lui Igor Dodon. Unii dintre aceştia au organizat, în premieră pentru istoria alegerilor din ţara noastră, transportarea zecilor de mii de locuitori ai Transnistriei la secţiile electorale pentru a-i asigura cât mai multe voturi lui Dodon. Şirul exemplelor poate fi continuat. Prin Ministerul său de Externe, Plahotniuc a îngrădit diasporei dreptul să voteze, lipsind-o de buletinele de vot, şi asta în condiţiile în care diaspora a votat în proporţie de 85 la sută pentru candidatul nostru comun, Maia Sandu.

Toate acestea confirmă un singur lucru, pe care l-au înţeles deja mulţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova: Plahotniuc a capturat statul Republica Moldova, subordonându-şi instituţiile statale, devalizând băncile, acaparând afaceri prin atacuri raider, cumpărând la greu şi şantajând deputaţi, transformându-i în transfugii politici ai unei majorităţi parlamentare docile, facilitându-i victoria lui Igor Dodon pentru ca, prin el şi prin acţiunile sale planificate (precum participarea la parada militară de la Moscova şi decorarea aşa-zişilor pacificatori ruşi din Transnistria), să poată manipula occidentalii cu un iminent pericol rusesc şi să le forţeze mână să finanţeze la greu actuala guvernare, autointitulată fals „proeuropeană”. Concluzia noastră este următoarea – Plahotniuc şi Dodon sunt mână în mână, fac acelaşi joc pentru a se menţine la putere şi a minţi occidentul să primească cât mai mulţi bani.

De fapt, cel mai mare pericol al degradării politico-economice şi al transformării Republicii Moldova într-un stat izolat, controlat de mafioţii locali şi de ruşi, este însuşi Plahotniuc cu partidul său, care nu au niciun fel de scrupule în a comite orice crimă pentru a se menţine la putere şi a evita nişte procese judiciare corecte, prin care ar ajunge în detenţie pentru ilegalităţile comise.

Faptele expuse mai sus nu mai sunt deja un secret pentru partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Protestele masive ale populaţiei deşteptate şi demersurile opoziţiei politice adevărate şi-au atins, parţial, scopul. Astfel, schimbarea sistemului electoral proporţional pe cel mixt, operată cu mare viteză de partidele lui Plahotniuc (PD) şi Dodon (PSRM), pentru promvarea căreia s-au cheltuit sume exorbitante de bani de origine obscură, nu a mai putut fi ambalată frumos în argumente false, ipocrite şi mincinoase. Comisia de la Veneţia, înalţi demnitari europeni, au avertizat nu o singură dată că o asemenea schimbare e total inoportună şi necesită un larg consens naţional. Totuşi, la 20 iulie 2017, majoritatea parlamentară (PD + PSRM + grupul  Leancă, cel care a semnat hotărârea de guvern ce a pus bazele furtului miliardului, în pofida recomandărilor FMI şi Băncii Mondiale) a votat legea mixtului în a doua lectură, iar peste patru ore ea a fost promulgată de Dodon, iar a doua zi – publicată în Monitorul Oficial.

Reacţia partenerilor de dezvoltare nu a întârziat să apară. Astfel, Partidul Popular European şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa au solicitat instituţiilor UE, inclusiv Serviciului European de Acţiune Externă, precum şi Consiliului Europei, să evalueze imediat declinul statului de drept şi a standardelelor democratice în Republica Moldova, să oprească orice finanţare din partea UE, să aplice cea mai strictă condiţionalitate pentru orice asistenţă financiară viitoare şi să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de Asociere UE-RM.

Într-o declaraţie comună, liderul PPE, Joseph Daul, şi preşedintele ALDE, Hans van Baalen, condamnă acţiunile alianţei PD-PSRM, în frunte cu Plahotniuc, şi se arată îngrijoraţi de procesul de deteriorare a statului de drept şi a standardelor democratice în Republica Moldova. Liderii celor două partide europene denunţă ferm utilizarea de către Plahotniuc a justiţiei selective în răfuielile sale cu opoziţia, declinul libertăţii presei, abuzul instituţiilor de stat, suprimarea societăţii civile, instrumentarea dosarelor politice de către procuratura de buzunar a oligarhului, etc. Conform declaraţiilor apărute în presa de la Chişinău, Plahotniuc a plătit două milioane de dolari pentru ca procurorul general să revină sub tutela Partidului Democrat şi a sa personală.

Deci ce dorim să înţeleagă foarte bine oficialii din occident, cititorii „The Hill” şi, în general, prietenii din străinătate ai Republicii Moldova despre situaţia socio-politică reală din Republica Moldova? Anume faptul că nu există un pericol mai mare pentru suprimarea vectorului european şi extinderea influenţei vectorului estic în ţara noastră decât deturnarea acestui curs de acţiunile criminale ale numitului Vlad Plahotniuc, care a capturat ţara şi, în vederea păstrării puterii, averii şi libertăţii sale, este gata s-o arunce în haos, inclusiv prin provocarea unui nou conflict militar la Nistru.

Vă remit această Scrisoare deschisă cu rugămintea şi solicitarea de a-i da curs, de a o publica, pentru că aici, în Republica Moldova, circa 90 la sută din audiovizual aparţine lui Plahotniuc şi Dodon, iar presa liberă este numărată pe degete. Structurile mediatice ale oligarhului, toate cu acoperire teritorială naţională, linşează liderii opoziţiei, tirajează minciuni, manipulează şi induc populaţia în eroare. De fapt, procedează aşa cum au făcut-o în campania electorală împotriva mea şi a Maiei Sandu, în calitate de candidat unic al opoziţiei proeuropene, scrutin care a fost falsificat de CEC-ul lui Plahotniuc în favoarea lui Dodon.

Ţin, pe acestă cale, să instituim o colaborare şi cu mijloacele de informare în masă de peste hotare pentru a vă informa din prima sursă despre marile probleme cu care se confruntă ţara mea capturată de o grupare criminală, care nu are nimic în comun cu democraţia, statul de drept şi libertatea.

Andrei Năstase,
Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr

Chişinău, Moldova
4 august 2017

(40 accesari)