liviu vovcDe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, democrații cu mare fast au organizat un concert, cu participarea artiștilor din Republica Moldova, România, Rusia și Italia.

Pe scenă a urcat și artistul Dan Bălan, care a declarat că știe că moldovenilor le este greu, dar că merită să se bucure de viață. Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, face tangență cu cartea scrisă de bunelul artistului – „Stalin mi-a furat copilăria” și îi transmite acestuia că prin gestul de marți Bălan a reușit să etaleze cu brio susținerea „unei noi dictaturi şi că a mai aruncat o lopată de țărână peste moldovenii” împovărați de ultimele guvernări. „Dacă bunelul tău spunea că Stalin i-a furat copilăria, cei pentru care tu ai cântat ieri fac același lucru, în aceeași manieră cinică – ne fură viitorul”, spune Vovc.

Redăm mai jos mesajul integral al lui Liviu Vovc către Dan Bălan.

Draga Dan,
(scuze pentru o scrisoare atât de lungă, dar am multe să îți spun).
Îți scriu la per tu căci te consider (consideram) parte a aceeași “noi generații”. Prima dată ne-am intersectat la protestele pentru apărarea limbii și istoriei din 2001. Eu un puşti de 12 ani, tu un tânăr care cânta pe scenă cântece patriotice. Piesa “Nu mă las de limba noastră” şi acum o fredonez în gând.

Am auzit că ai revenit prin Chişinău. Ai şi cântat la un concert şi încă ce concert… Să fie oare aceasta dijmă pentru că șeful SIS-ului nu a fost schimbat odată cu guvernarea? Sau poate a revenit criza în America? Nu știu, dar te încadrezi perfect în lista artiştilor care în ultimele luni şi-au vândut demnitatea pe 30 de arginți.
O ipocrizie și mai mare a fost să declari de pe scenă: “Chişinău ştiu că vă este greu, dar haideți să ne bucurăm de viață”.

Mă întreb cât de informat eşti despre situația din Moldova. Ştii tu oare:
– că peste 6000 de oameni trăiesc cu o pensie socială de 160 lei?
– că în jur de 300 000 adolescenți nu frecventează şcoala?
– că 2 ani în urmă a fost furat un miliard de dolari din rezerva de stat? Apropo cei pentru care ai cântat sunt principalii beneficiari ai furtului, iar onorariul care l-ai luat ieri este din această schemă criminală.
– că suntem obligați 25 ani să întoarcem prin impozite banii furați. Onorariul tău poți considera că l-ai luat din buzunarele noastre în avans.
– că datorită acestui furt leul s-a devalorizat, iar prețurile la toate alimentele au crescut aproape dublu?
– că ajunşi în pragul disperării în jur de 106 cetățeni emigrează zilnic?
– că în lipsa părinților care sunt nevoiți să plece peste hotare, unii adolescenți îşi pun capăt zilelor?
– că satele noastre rămân pustii? Dacă mai eşti prin zonă pot să îți organizez o excursie.
Şi toate astea datorită “stabilității” de cimitir oferită de către bandiții de pe a căror scenă ai cântat ieri.

Ştii Dan Balan, mai este un lucru care mă făcea să cred că am avut parte de aceeași educație patriotică. E vorba de cartea bunelului tău “Stalin mi-a furat copilăria”. Unde este scris despre crimele odioase ale regimului stalinist de după “marea victorie” din al doilea Război Mondial, despre faptul că “sate întregi au fost deportate în Siberia, clase cu tot cu profesorii lor – trimise în taiga. Zeci de mii de basarabeni au fost asasinați, torturați, maltratați, îngropați de vii” (fragment din preambul).

Exact aceste lucruri de mic copil îmi erau povestite şi mie de către bunica. Dacă ar fi scris şi ea o carte, cred că avea să semene leit cu cea a bunelului tău.

De trei ani mi-au rămas doar povestirile şi îndemnul ei să îmi iubesc patria şi băştinaşii ei. (paradoxul este că în timp ce tu cântai pe scenă eu eram la mormântul ei :( ). Dar revenind la cartea bunelului, cred că ştii în contextul cărei ceremonii ai cântat astăzi. Nu am ascultat toată prestația. Ai strigat şi Victorie?

Ceea ce se întâmplă acum în Moldova e asemeni relatărilor din cartea bunelului tău:
-bătrâni înfometați;
– injustiție;
– intimidări;
– NKVD care monitorizează, interceptează şi acumulează dosare pe toți (aici ma refer la MAI, dar in special la cei din SIS ;) );
– funcționari publici obligați în mod stalinist să mărşăluiască şi să participe la concerte (inclusiv la cel la care ai cântat tu);
– cultul personalității;
– “spălare de creieri”.

Dacă bunelul tău spunea că “Stalin i-a furat copilăria”, cei pentru care tu ai cântat ieri fac același lucru, în aceeași manieră cinică – ne fură viitorul. Ziceai că “Ştii că ne este greu”? Mulțumesc că susții instaurarea unei noi dictaturi şi că ai mai aruncat o lopată de țărână peste noi.

Sursa:independent.md

(63 accesari)