Scutul antirachetă a fost inaugurat la Deveselu. Reacția Kremlinului
Reacţia Moscovei la inaugurea scutului antirachetă de la Deveselu nu a întârziat să apară. Activarea scutului american din România face parte din planul de izolare militară şi politică a Rusiei, a spus mai întâi un oficial de la Ministerul rus de Externe, pentru ca la scurt timp să apară și un comentariu la Kremlin: e o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei.
Activarea scutului antirachetă în România constituie o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.
„Fără îndoială, desfășurarea sistemului este cu adevărat o amenințare la adresa securității Federației Ruse”, a spus Peskov într-o teleconferință cu mai mulți jurnaliști.
„Se iau măsuri în prezent pentru a asigura nivelul necesar de securitate pentru Rusia. Însuși președintele (Vladimir Putin – n.r.), permiteți-mi să vă reamintesc, a întrebat în repetate rânduri împotriva cui este îndreptat sistemul”, a menționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
“Face parte din strategia de izolare politică și militară a Rusiei”, a declarat joi pentru Interfax Andrei Kelin, oficial cu rang înalt în MAE rus.
„Aceste decizii din partea NATO nu pot decât să inflameze și mai mult o situație și-așa dificilă”, a adăugat el.
Diplomatul a spus că această mișcare ar putea fi o piedică în calea efoturilor de refacere a legăturilor dintre Rusia și NATO.
MAE de la Moscova a avut o reacție și miercuri, cu o zi înainte de inaugurarea scutului. Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a spus miercuri că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România reprezintă o încălcare a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF).
„Decizia este dăunătoare și greșită pentru că poate încălca stabilitatea strategică”, a declarat Mihail Ulianov, șeful departamentului pentru armament și neproliferare din cadrul MAE rus, pentru aceeași agenție rusă Interfax. „Astfel sunt afectate în mod direct interesele noastre de securitate”, a adăugat el, citat de Agerpres. În plus, Ulianov a afirmat că sistemul utilizat ar fi capabil să lanseze rachete de croazieră, ceea ce reprezintă o amenințare potențială pentru securitatea națională a Rusiei.
La începutul acestei săptămâni, șeful forțelor ruse pentru rachete strategice, generalul Serghei Karakaev, declara că țara sa dezvoltă o nouă rachetă balistică intercontinentală capabilă să penetreze scutul american antirachetă.
Nu este pentru prima dată când MAE rus se exprimă în acești termeni referitor la scutul american antirachetă de la Deveselu.
Tratatul INF, semnat de SUA și URSS în 1987, prevede ca ambele țări să elimine toate rachetele de croazieră și balistice nucleare și convenționale cu o rază de la 500 până la 5.500 km care pot fi lansate de la sol.
„Suntem profund îngrijorați de desfășurarea unui sistem de apărare antirachetă într-o bază din România și pe viitor într-o bază din Polonia, ceea ce este interzis în conformitate cu Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară și scurtă”, menționa MAE rus și în raportul său anual intitulat „Activitatea politică externă a Rusiei în 2015”. Cu acel prilej, ministerul reitera că Moscova va întreprinde toți pașii necesari pentru a asigura securitatea țării, în contextul în care desfășurarea de sisteme americane antirachetă în Europa „are fără nicio îndoială scopul de a descuraja Rusia”.
Sursa:digi24.ro