Astăzi se împlinesc 83 de ani de la naşterea marelui poet român, Grigore Vieru. Poetul s-a născut în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin, România, într-o familie de plugari români. Fiind student, a debutat cu o plachetă de versuri pentru copii „Alarma”, iar ulterior a scris celebra carte pentru preşcolari „Albinuţa” şi a publicat volumul de versuri lirice „Numele tău”.

Marea majoritate a poeziilor sale adunate în zeci de volume au fost dedicate copiilor. Poetul a scris sute de poezii în care a redat făptura mamei, dorul de mamă, natura, dragostea, pacea şi copilăria.

La 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident de circulaţie fiind internat la Spitalul de Urgenţă din capitală. Poetul s-a stins din viaţă la două zile după accident, ca urmare a unui stop cardiac.

Marele poet român a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009, în Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău. Această zi fusese declarată zi de doliu în toată ţara.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. De asemenea, mai multe şcoli din republică, un bulevard din capitală şi o stradă la Iaşi, România, îi poartă numele.

Totodată, la un an de la deces, bustul marelui poet a fost instalat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare”.

Sursa:jurnal.md 

(48 accesari)