Iurie Toma, președintele raionului UngheniPreședintele raionului Ungheni, Iurie Toma, care a decis să părăsească rîndurile partidului lui Vladimir Filat, a făcut un apel către mass-media în care descrie condițiile staliniste de desfășurare a campaniei electorale locale, despre modul în care este persecutat de către așa-zisele autorități.

Publicăm integral declarația în cauză.

“Am solicitat pe data de 4 mai 2015 de la biroul de circumscripție Ungheni listele de subscripție pentru a candida la funcția de primar al orașului Ungheni INDEPENDENT.

Am prezentat în ziua respectivă listele grupului de inițiativă care urmau să colecteze semnături in susținerea persoanei mele în număr de 38 de persoane de încredere.
Am cerut legitimații pentru fiecare persoana de încredere, însă mi s-a refuzat, motivând că nu dețin astfel de legitimații, deoarece CEC nu le-a eliberat. Persoanele de încredere au primit fiecare în parte o nota explicativă privind completarea corecta a listelor de circumscripție.

Pe data de 11 mai 2015 numărul de semnături conform Codului Electoral, au fost colectate de la persoanele de încredere. Astfel au fost calculate peste 2300 de semnături de la locuitorii orașului Ungheni, depășind numărul necesar cu 55%, sau cu aproximativ 900 mai mult.
Listele cu semnături completate au fost vizate de primăria orașului Ungheni, ceea ce confirma ca semnăturile aparțin cetățenilor din or. Ungheni.

La data de 12 mai 2015 au fost depuse toate listele cu tot complectul de acte necesare la biroul de circumscripție, ca rezultat am primit un act de primire-predare semnat de secretarul comisiei de primire și un membru al comisiei (membru PLDM).
La data de 13 mai 2015 unele persoane de încredere care au semnat și au colectat semnăturile m-au anunțat ca sunt apelați telefonic cu număr ascuns pentru a verifica veridicitatea semnăturilor cu întrebări de genul: de ce ați semnat? Pentru ce ați semnat? Nu va este frica pentru consecințe?

Tot în aceiași zi, 13 mai 2015, după amiază am fost informat prin telefon (număr confidențial) și pe o rețea de socializare despre faptul că Comisia de Circumscripție a primit ordin din umbră și că au intenția de nu înregistra sub nicio formă candidatura mea ca candidat independent la funcția de Primar de Ungheni și de a fos scos cu orice preț din cursa electorală, inclusiv din cursa electorală la funcția de consilier raional tot ca candidat independent.

Tot la data 13 mai 2015, persoana care a primit listele (membru PLDM) din biroul de circumscripție Ungheni a fost văzuta intre orele 16-17 la biroul PLDM Ungheni cu activiștii PLDM Ungheni, inclusiv actualul primar de Ungheni (care este membru al Partidului Democrat). Mai târziu cineva m-a telefonat de pe număr închis și mia spus ca la sediul PLDM Ungheni s-a pus la cale scoaterea mea din cursa electorală (s-a prezentat persoană care a fost la ședința dintre PLDM și PDM Ungheni) .

Pe data de 14 mai 2015 la prima ora am fost la comisia de circumscripție Ungheni si am întrebat când voi fi înregistrat. Aceeași persoană înfocata mi-a răspuns sa aștept ca voi fi anunțat adăugător.
La ora 10.00 am participat la ședința ordinara a Consiliului Raional Ungheni. Pe ordine de zi au fost propuse 18 proiecte de decizie. Printre aceste proiecte, conform legislației si cererea depusă de mine de a-mi suspenda activitatea de președinte al raionului pentru perioada campaniei de electorale. Chiar de la începutul ședinței un consilier raional-membru PLDM a venit cu inițiativa cu semnături a 12 consilieri raionali PLDM de a revoca si a elibera persoana mea, Iurie Toma, din funcția de președinte al raionului.( fără argumente legale). Această chestiune a fost inclusă pe ordinea de zi.

In rezultatul votării din cei 35 consilieri raionali au votat pentru demisia mea din funcția de președinte al raionului Ungheni numai 8 persoane, ceea ce confirma ca nici cei toți 12 care au semnat, nu au votat.

Foștii colegi care nu au votat, in urma discuțiilor avute, au confirmat ca au fost intimidați si brutalizați. Din unele surse aceasta inițiativa a fost pregătită de aceleași persoana, care a primit listele de subscripție și documentele la biroul de circumscripție Ungheni.
Seara la data de 14 mai m-am adresat la biroul de circumscrie, unde mi s-a spus ca dacă nu voi fi înregistrat să mă anunțe. Adică mi-au dat de înțeles că nu voi înregistrat. Cineva din colegi mi-a spus ca această persecutare este rezultatul ieșirii mele din PLDM.

Notă: Pe perioada campaniei electorale, orice membru al consiliului de circumscripție , conform legislației în vigoare, trebuie sa fie suspendat din calitatea de membru de partid și orice implicare în activități politice.”

(113 accesari)