Secretariatul Comunităţii Energetice cere explicaţii urgente Ministerului Economiei după contractul semnat cu Centrala de la Cuciurgan

Imagine implicită

Secretariatul Comunităţii Energetice, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova şi Înaltul Consilier UE în politici energetice se arată contrariaţi de felul cum Ministerul Economiei respectă angajamentele privind organizarea de licitaţii transparente la achiziţia de curent electric. 

În două scrisori comune adresate la distanţă de doar două zile, ministrului Economiei Octavian Calmâc, Secretariatul Comunităţii Energetice, Delegaţia UE în Republica Moldova şi Înaltul Consilier UE în politici energetice au solicitat explicaţii urgente cu privire la situaţia aprovizionării cu energie în Moldova.

„Faptul că Energocom a decis să cumpere energie de la Centrala Electrică de la Cuciurgan (MGRES), care nu a câştigat licitaţia anuală este îngrijorător, pentru că aceste evoluţii compromit obiectivul de a stabili proceduri corecte şi transparente în acest sens”, se arată în prima scrisoare adresată pe 5 iunie, de Secretariatul Comunităţii Energetice, Delegaţia UE în Republica Moldova şi Înaltul Consilier UE în politici energetice.

Rezultatul licitaţiei a fost decis de Ministerul Economiei

Pe 7 iunie, Comunitatea Energetică Europeană (CEE) a emis şi un comunicat de presă şi a făcut public şi un raport privind procedura de achiziţii publice, în care se arată cum de fapt a fost trucată licitaţia din martie 2017, prin tot soiul de amânări.

„La sfârşitul lunii martie, Energocom, o societate comercială de stat, a câştigat o procedură de achiziţii publice organizată de companiile de furnizare din Moldova. Procedura a fost monitorizată de un grup de observatori, dintre care reprezentanţi ai Secretariatului Comunităţii Energiei, ai Delegaţiei UE în Moldova şi Înaltul Consilier UE în politici energetice. Procedura a fost reglementată de instrucţiunile elaborate de Secretariatul Comunităţii Energiei şi aprobate de Ministerul Economiei”, se arată în comunicat.

În opinia Secretariatului Comunităţii „transparenţa şi fiabilitatea procedurii de achiziţie au fost compromise de amânarea continuă a termenelor”, care au fost rezultatul unor decizii ale Ministerului Economiei şi nu ale companiilor ce contractează energia.

De asemenea, CEE a solicitat Ministerului Economiei o evaluare detaliată a eventualelor riscuri de securitate a aprovizionării şi un raport privind negocierile dintre Republica Moldova şi Ucraina.

„Nu a venit nici un răspuns din partea ministerului, care a considerat că cererea nu este adecvată”, susţine Comunitatea Energetică.

Energocom este un intermediar

În acelaşi timp viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu a declarat în cadrul şedinţei de miercuri, 7 iunie, a Comisiei parlamentare, economie, buget şi finanţe că „licitaţia din martie a fost organizată în conformitate cu instrucţiunile Comunităţii Energetice”, iar Energocom este o companie independentă, care ar juca un rol de trader pe piaţa energiei din Moldova.

Iurcu a precizat că Energocom nu aplică comisioane exagerate la intermedierea achiziţiilor de energie. „Tariful este de 0,6 bani pentru un kWh, care sunt suficienţi pentru a acoperi cheltuielile administrative şi operaţionale”, potrivit oficialului.

La un volum de 200 milioane kWh pe lună, venitul companiei poate ajunge la 1,2 milioane lei, dar canitătăţile sunt mai mari.

Pe de altă parte Comunitatea Energetică susţine că Energocom este un comerciant de stat, ceea ce îi conferă un avantaj semnificativ în raport cu alţi concurenţi „într-o procedură de licitaţie în mare măsură, organizată, influenţată şi monitorizată de stat”.

Piaţa este liberă şi transparentă pe hârtie

În consecinţă companiile de furnizare a energiei din Moldova au fost practic lipsite de dreptul de a achiziona energie electrică direct de la producător, fără un intermediar precum este Energocom.

„Astfel de situaţii ar trebui evitate în viitor, cel puţin prin adăugarea unor reguli de transparenţă sporite, cu criterii clare… Intermediarii, cum ar fi Energocom, achiziţia energiei electrice şi contractele acestora ar trebui să facă obiectul monitorizării Grupului de observatori …Având în vedere rolul său activ şi interesele sale în procedura de achiziţii publice, Guvernul nu ar trebui să facă parte din Grupul de observatori”, susţine Secretariatul CEE.

Instituţia UE recomandă crearea unei pieţe de energie cuplate între Ucraina şi Moldova în conformitate cu normele şi practicile bune ale Comunităţii Energetice.

Expertul Dionis Cenuşă de la Centrul Analitic Expert Grup a declarat pentru Europa Liberă că decizia de a relua contractul cu Centrala de la Cuciurgan a fost „adoptată în mod subit pentru opinia publică .. e mai puţin transparentă şi care nu va fi înţeleasă pe deplin de partenerii europeni care au insistat pe crearea unui mecanism pentru transparentizarea procesului de achiziţie a energiei electrice în Republica Moldova.”

Totodată expertul a susţinut că felul cum a decurs procedura de achiziţie duce la discreditarea „mecanismului de transparentizare a achiziţiilor de energie electrică propus de către partea europeană”.

Sursa:jurnal.md