Secretarul Comisiei de la Veneția face lumină: Principala concluzie a avizului este că „nu recomandăm schimbarea sistemului electoral”

Imagine implicită

După ce reprezentanții puterii de la Chișinău au polemizat pe seama avizului dat de experții Comisii de la Vaneția, secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, vine să lămurească lucrurile, declarând că „principala concluzie a experților este că nu este recomandabilă schimbarea sistemului electoral în acest moment, decât dacă îngrijorările exprimate de noi sunt rezolvate”.

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, secretarul Comisiei de la Veneția spune că ideea principală a avizului dat de experți este că „nu este recomandabilă schimbarea sistemului electoral în acest moment”, deoarece „experiența ne arată că în această regiune un sistem electoral mixt duce către o influență crescută a importanței banilor în politică”.

„Cea mai importantă problemă de care vorbim în documentul publicat de Comisia Veneția spune că experiența ne arată că în această regiune un sistem electoral mixt duce către o influență crescută a importanței banilor în politică. Oamenii politici care au bani pot cumpăra, într-un fel sau altul voturi, și abia apoi să intre intr-un partid, în politică. Aceasta este o experiență pe care o avem cu Ucraina, care poate fi foarte relevantă pentru Moldova”, a declarat oficialul.

O altă chestiune importantă este aceea că schimbarea sistemului electoral nu este orice fel de schimbare, ci o transformare majoră cu consecințe pe termen lung asupra societății, și, ca atare, trebuie făcută doar după ce se ajunge la un consens al tuturor forțelor politice, spune Thomas Markert.

„Urmărind dezbaterile din Moldova am observat că un astfel de consens nu există. Este adevărat că există o majoritate solidă în parlament, dar trei dintre partidele parlamentare se opun acestui consens, ca și opoziția extraparlamentară. Or în Moldova opoziția extraparlamentară este extrem de importantă, pentru că alegerile prezidențiale au arătat că aceste forțe au o susținere puternică din partea populației”, mai spune secretarul Comisiei de la Veneția.

Acesta a precizat că documentul elaborat de PD și PSRM are lacune majore, în principal în ceea ce ține de organizarea alegerilor în regiunea separatistă Transnistria și diaspora.

„Este clar că deși mulți cetățeni din Transnistria au drept de vot, puțin dintre ei vor putea să voteze. De aceea, legislatorii ar trebui să ia o decizie, în ce măsură această regiune ar trebui să fie reprezentată în Parlament. De asemenea, este clar că, moldovenii catre trăiesc în străinătate nu vor putea participa la scrutin în aceeași măsură ca cei care trăiesc în țară. De aceea, parlamentul trebuie să facă precizări, prin lege, Comisiei Electorale Centrale cu privire la acest aspect”, a punctat secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert.

Sursa:independent.md