Secretarul general al ONU: „Nu există soluţie militară” la criza din Ucraina

Imagine implicită

oficial-onu-127-de-persoane-au-fost-ucise-in-sud-estul-ucrainei-259494Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a avertizat marţi occidentalii împotriva pericolelor unei escaladări armate într-un moment în care NATO se pregăteşte să îşi consolideze prezenţa în estul Europei, precizând că „nu există soluţie militară” la criza ucraineană, notează Mediafax.

„Uniunea Europeană, americanii şi majoritatea ţărilor occidentale discută foarte serios între ele despre cum să procedeze” în faţa implicării ruse în Ucraina, a declarat Ban Ki-moon în Noua Zeelandă.

„Ei trebuie să înţeleagă că nu există soluţie militară. Un dialog politic pentru o soluţie politică este calea cea mai sigură”, a declarat el, deplângând o „situaţie haotică şi periculoasă” cu consecinţe „regionale şi mondiale”.

Remarcile sale se adresează celor 28 de şefi de stat din Alianţa Nord-Atlantică ce urmează să adopte la summitul de joi şi vineri un plan de reacţie (Readiness action plan, RAP), ca răspuns la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută ca o ameninţare pentru alianţii din apopierea graniţelor sale (statele baltice, Polonia, România şi Bulgaria).

Mii de militari ai forţelor aeriene, terestre şi ai marinei, sprijiniţi de forţe speciale, vor putea fi mobilizaţi „în câteva zile”, a promis luni secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Kievul şi occidentalii acuză de o săptămână – folosind ca argument fotografii realizate de satelit – Rusia că a mobilizat militari în estul Ucrainei, peste 1.000 de persoane, potrivit NATO, 1.600 potrivit Kievului. Moscova dezminte categoric.

sursa: realitatea.net