Igor Talmazan, reprezentantul contestatarului Valeriu Munteanu, a mai spus că în condiţiile în care ştirile despre neregulile depistate în procesul de colectare a semnăturilor pentru Silvia Radu au fost extrem de mediatizate, era de datoria CEC-ului să verifice listele cu semnături, deoarece nimeni atul nu are această posibilitate legală. De altfel, membrul CEC, Sergiu Gurduza, a mers la Consiliul Electoral de Circumpscripţe Chişinău şi a constatat că 60 de liste cu semnături declarate valide de CEC sunt completate de un singur om. Asta ar însemna că cel puţin 13% dintre semnăturile adunate sunt false.

Svetlana Tizu, reprezentanta Consiliului Electoral Chşinău, a încercat să-l delege pe un alt membru al Consiliului să răspundă la întrebare, dar în momentul în care acesta s-a ridicat, Alina Rusu i-a spus să ia loc.

La finalul şedinţei, Alina Rusu a spus că în lipsa unor probe concludente de fraudare a semnăturilor nu e cazul ca CEC-ul să verifice listele de subscrpţie ale candidatei Silvia Radu, deoarece asta ar fi o atribuţie improprie Comisiei. Alina Rusu n-a spus, însă, pe ce anume se bazează concluzia sa că probele nu sunt concludente odată ce şapte din cei nouă membri ai CEC-ului nici măcar nu s-au gândit să verifice listele cu semnături.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, care a intenţionat să participe şi el la alegerile din Chişinău, dar care n-a reuştit să adune numărul necesar de semnături, spune că după această şedinţă a CEC-ului e clar că Silvia Radu a adunat mai puţin de zece mii de semnături valabile. Asta însemnă că ea trebuie să fie exclusă din cursă, afirmă Tofilat.

Contactată de Jurnal TV, Alina Russu a declarat că nu comentează declaraţii politice. Anterior, Partidul Democrat a infirmat că o sprijină pe Silvia Radu, iar aceasta a insistat de mai multe ori că este independentă şi acţionează pe cont propriu.

Sursa:jurnal.md