kovesi in PELaura Codruța Kovesi a vorbit, la Digi24, despre relația cu politicienii și despre momentul în care unii dintre ei încep să fie anchetați de DNA. „Nu noi alegem momentele operative, de foarte multe ori faptele ne determină să alegem momentele operative”, a spus procurorul-șef al DNA.

„Total fals! Noi nu investigăm politicieni pentru că sunt politicieni. Noi investigăm politicieni care dețin în același timp și funcții în instituții publice. Poate ar fi momentul ca politicienii să-și vadă de politică și să nu mai combinăm funcțiile publice cu politica, pentru că ceea ce ne atrage nouă competența este calitatea de funcționar public sau poziția pe care o ocupă într-o instituție publică. Nu este vina noastră că un președinte de consiliu județean este și șef de partid. Noi îl investigăm dacă comite fapte în calitatea de președinte de consiliu județean”, a spus șefa DNA.

„Cu privire la momentul intervenției, desigur, pentru un politician niciodată nu este un moment potrivit. Dacă este într-o funcție publică, cu siguranță ar vrea să o ocupe poate 10 ani, poate 20 de ani. Pentru noi are relevanță momentul în care se comite o faptă penală, iar momentul intervenției este acela când avem suficiente probe sau în care reușim să-l prindem în flagrant sau imediat după comiterea faptelor. De foarte multe ori, nu noi alegem momentele operative, de foarte multe ori faptele ne determină să alegem momentele operative. Noi nu sunăm politicienii să le spunem „v-aș ruga să luați mită săptămâna asta, că săptămâna viitoare sunt alegeri și n-aș vrea să vă prind în campania electorală”. Să fim serioși!”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Referitor la declarațiile politicienilor cu privire la procurorii DNA, Laura Codruța Kovesi a spus că „este dreptul lor comenteze ceea ce se întâmplă în dosarul lor, nu-i putem opri”. „În situația în care anumite declarații constituie un atac direct la imparțialitatea, la profesionalismul sau la independența sistemului judiciar, în acele cazuri obișnuim să sesizăm Consiliul Superior al Magistraturii”, a adăugat ea.

„Astfel de declaraţii nu ne intimidează și noi o să ne continuăm activitatea ca și până acum. Desigur, avem și noi discuții în interiorul instituției, mai ales atunci când persoane care sunt cercetate în diferite calități, la sediul Direcției Naționale Anticorupție sunt foarte tăcuți, foarte timorați, unii chiar și numele uită să și-l zică cum trebuie, dar la ieșire – atunci când se întâlnesc cu jurnaliștii – brusc au curaj și fac tot felul de declarații”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Sursa:digi24.ro

(32 accesari)